<teknologi>

Big tech med enorm helsesatsing: Hva betyr det for oss?

Teknologigiganter som Google og Amazon kjøper seg opp og etablerer seg innen forskning og helse. Er deres helsesatsing et forsøk på å posisjonere seg som en utfordrer til det offentlige helsevesenet – eller er de nyttige medspillere?
in e
w
Lenke kopiert

Problematikken ble løftet fram da Direktoratet for e-helse inviterte til panelsamtale om Big Tech og helse i forbindelse med utviklingen av rapporten Utviklingstrekk 2021. Utgangspunktet for panelsamtalen var at teknologiselskaper etablerer seg som helseaktører, men at det er vanskelig å si nøyaktig hvilke – og hvor store – ambisjoner de har.

 

Big tech-selskapenes satsing på helse

  • Google har blitt teknologipartner for Mayo Clinic i USA og skal bygge et «analyseapparat» med teknologier som skytjenester og AI for å øke kvaliteten på diagnostikk og behandling
  • Amazon satser sterkt på legemiddelområdet
  • Apple har tatt steget inn i helsesektoren med lanseringen av Apple Health Record og Apple Watch med tilhørende EKG-apparat, godkjent av FDA

Helsesektoren vil vokse kraftig og er moden for store endringer

Selskapenes satsing vil utfordre måten helsetjenesten og legemiddelindustrien er organisert på – men hvilke konsekvenser har det for utviklingen av den norske helsetjenesten?

Vi har tatt en prat med Capgeminis Business Analyst, Lasse Durucz, for å finne svar. Han har jobbet med innføring av skyteknologi og AI i Microsoft og hjelper i dag norske helseforetak med å modernisere seg.

Med bakgrunn i begge leirer, hva tenker du om Big Techs innmarsj i helsesektoren?

– Fra et teknisk strategisk ståsted er det ingen tvil om at jeg ser store muligheter i å utnytte nye teknologiske løsninger som utvikles av selskaper som Amazon, Google, Apple, Microsoft og Facebook.

– Befolkningen blir eldre, og vi lever lenger med kroniske sykdommer. Helsesektoren vil vokse kraftig i årene fremover og er moden for store endringer. Vi trenger flere sykepleiere – og vi trenger bedre teknologi. Big Tech kan være med å løse sistnevnte utfordring.

- Norge er et lite land, og vi kan ikke forvente at vi skal kunne lage alt selv. Bygging av infrastruktur koster penger og tar tid, sier Durucz, og mener Big Tech-selskapene har to store fordeler:

LES OGSÅ: Moderne skyteknologi: – Vi er med på noe viktig

Store lommebøker og raske avgjørelser

Norge har et av verdens beste helsevesen, og ifølge OECD-rapporten «Health at a Glance» er det ingen andre land som bruker mer penger på helse per innbygger enn oss.

Trenger vi egentlig hjelp fra utenlandske selskaper?

– Faktum er at vi er et lite land, og vi kan ikke forvente at vi skal kunne lage alt selv. Bygging av infrastruktur koster penger og tar tid, sier Durucz, og mener Big Tech-selskapene har to store fordeler:

  • Store lommebøker. De såkalte Fangman-selskapene (Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft, Apple, Nvidia) har en samlet verdi på størrelse med Frankrike og Storbritannias BNP, eller omtrent fire ganger så høyt som størrelsen på det norske Oljefondet. Big Tech-selskapene kan drive teknologiutvikling på et helt annet nivå enn Bent Høie kan.
  • Raske avgjørelser. Den norske helsesektoren er godt regulert, og vi kan ikke bare kaste ut gamle systemer og løsninger som vi vil, noe vi skriver mer om i denne artikkelen. For Big Tech er det annerledes. De trenger ikke vente på tilskudd fra Innovasjon Norge eller grønne lys fra myndighetene, men kan starte månelandingsprosjekter på dagen.

– Vi må samarbeide med Big Tech, ta i bruk løsningene de investerer milliarder i å utvikle, men selvsagt tilpasse alt til norske forhold og regelverk. Samtidig er det ingen grunn til å være naive. Big Tech satser på norsk helse fordi de mener det er penger å tjene, mener Durucz.

Personvernet er kjempeviktig, og spesielt når det gjelder helsedata. Men frykten er foreløpig helt ubegrunnet, mener Capgeminis Business Analyst, Lasse Durucz.

Oppsiden er større enn nedsiden

Tør vi å si … velferdsprofitører?

– Det ligger litt i ryggmargen vår at ingen skal tjene penger på sykdom og helsetjenester. Allikevel må vi være realistiske og huske at oppsiden er større enn nedsiden. Det er lurt å spille med og forstå hva selskapene ønsker å oppnå.

Lasse Durucz mener investeringer i AI, for eksempel, kan bety at vi sparer både penger og menneskeliv på sikt.

– Ta presisjonsmedisin for eksempel. Ved å kartlegge genetiske særtrekk og biologiske forhold kan legene tilpasse behandlingen til din sykdom, i stedet for at du får standardbehandling. Rent hypotetisk kunne man kanskje utarbeidet en Korona-vaksine som kun gikk til mennesker i risikosonen, heller enn å vaksinere en hel befolkning.

I fremtiden vil du få medisiner som er skreddersydd deg.
Lasse Durucz

Helsedata til høystbydende?

I tillegg til tanken om at det norske helsevesenet skal være fri for helseprofitører, er det også andre ting som skaper uro hos enkelte. Hos mange er nok frykten størst for hva som kan skje med personvernet.

Hva skjer når Mark Zuckerberg har oversikt over sykdomshistorikken min?

– Vel. Personvernet er kjempeviktig, og spesielt når det gjelder helsedata. Men frykten er, i hvert fall foreløpig, ubegrunnet. Selv har jeg jobbet med Microsoft i fem år, og kan kategorisk si: Microsoft er ikke interessert i dataene dine – de ønsker å utvikle infrastruktur og plattformsystemer.

– Samtidig er det et tankeeksperiment her en plass. Hvem eier egentlig pasientdataen din – er det du eller staten? avslutter Lasse Durucz.

Én ting er sikkert, siste ord om Big Tech og helse er ikke sagt. To be continued.