<kompetanse>

Amanda landet jobb i Paris: – Très bien!

I Capgemini har du hele verden som potensiell arbeidsplass. Senior Data Analyst Amanda Byrkjeland stortrives i den franske hovedstaden – selv om enkelte ting er annerledes enn i Norge.
in e
w
Lenke kopiert

– Jeg har alltid hatt lyst å bo utenlands en periode, men det har liksom ikke passet før nå. Da er det helt gull å ha en arbeidsgiver som gir meg muligheten, sier Amanda Byrkjeland.

I februar 2024 forlot hun (midlertidig) Capgemini Oslo til fordel for en prosjektstilling ved Capgeminis hovedkontor i Paris. Vi tar det hele fra starten:

– Etter å ha fullført Indøk-studiene ved NTNU var Insights & Data-avdelingen til Capgemini en perfekt plass å starte karrieren. Avdelingen operer nemlig helt i skjæringspunktet mellom teknologi og forretning.

– Graduate-programmet Ignite, med masse kursing og sosiale happenings, sørget dessuten for en myk overgang fra studiene, sier hun.

Gjennom snart fire år i I&D har hun jobbet på mange kule prosjekter, vært personalleder og bidratt internt med rekruttering og faggrupper.

Amanda Byrkjeland staret på Paris-kontoret til Capgemini uten å kunne et ord fransk. Nå går hun på franskkurs i tillegg til å jobbe Senior Data Analyst i et internasjonalt team.

«Pitchet» under studiebesøk

– Jeg luftet tankene mine om utlandet under en halvårsprat med min nærmeste leder. Capgemini er jo et fransk selskap, så jeg tenkte at det aller kuleste hadde vært å finne et prosjekt på hovedkontoret i Paris, sier Byrkjeland.

Ballen begynte virkelig å rulle da Capgemini skulle arrangere et rekrutteringsevent i Paris med femti Indøk-studenter fra NTNU våren 2023.

– Med min bakgrunn var det naturlig at jeg ble med for nettverksbygging, og det er klart jeg måtte benytte muligheten til å vise meg fram når jeg først var i Paris! Jeg tok turen rundt fra kontor til kontor for å «pitche» meg inn – og sa at jeg godt kunne flytte nedover om det dukket opp et passende prosjekt.

– Jeg tror de franske lederne synes det var kult at det kom ei norsk jente som digget tech og som ville jobbe i Frankrike uten å kunne fransk! ler hun.

Planen er å bli i Paris i ett år, men det kan fort bli lenger. – Paris virker akkurat så bra som ryktene sier, forteller Byrkjeland.

Lange lunsjer med internasjonalt team

«Pitchingen» var med andre ord vellykket og Paris-kontoret begynte å sende Amandas CV til potensielle kunder og prosjekter i Frankrike. Ett kriterium var at engelsk måtte være arbeidsspråk.

– Til slutt fant de et spennende prosjekt med et internasjonalt team som var perfekt match for meg!

Hun var på onboarding i desember og flyttet ned 1. februar.

– Jeg ble tatt veldig godt imot av hele den nye gjengen min. Paris er en storby og miljøet på jobb er internasjonalt. Her jobber jeg med kollegaer som kommer fra hele Frankrike, men også resten av verden. Det er kult at vi kan komme sammen og samarbeide så bra på tvers av ulike kulturer.

Det gode arbeidsmiljøet i den franske delen av I&D-familien kjenner hun igjen fra Norge – men én stor forskjell la hun fort merke til.

– Her er det nesten aldri møter mellom klokken 12 og 14, så man har definitivt tid til en god lunsjpause! Til gjengjeld jobber vi gjerne lengre dager, og det funker veldig fint for meg, sier Byrkjeland.

Over 200 punkter på to do-listen

Amanda Byrkjelands offisielle tittel er Senior Data Analyst. I Paris jobber hun på et dataplattformprosjekt for en stor fransk kunde.

– Det handler om å hjelpe kunden å bruke dataene sine på en nyttig måte. Vi samler, renser, transformerer og analyserer data fra ulike kilder, slik at kunden kan ta bedre og mer velinformerte beslutninger. Stort sett det samme jeg har jobbet med i Norge – men i større skala, forklarer hun.

Planen er å bli i «Lysets by» i ett år.

– Men jeg har muligheten til å forlenge, så vi får se. Paris virker akkurat så bra som ryktet sier, men hittil har jeg bare rukket å huke av besøk til de obligatoriske attraksjonene som Eiffeltårnet og Sacré-Coeur. I ukedagene er det ikke mye jeg rekker – med lange dager på jobb etterfulgt av franskkurs på kvelden.

Hun får jevnlig tips fra kolleger og venner om plasser hun må sjekke ut. Tipsene samler hun i en Google-liste.

– Den består av over 200 punkter nå, så jeg har bare tiden og veien. Det beste tipset hittil er at det går an å ta toget til Chamonix for å stå på ski – noe jeg gjorde helgen før påske! avslutter Amanda Byrkjeland.

Vice President - Head of Insights and Data Norway, Caroline Wilhelmsen mener karrieremuligheter utenlands er viktig for å beholde dyktige ansatte fremover.

– Dette er Capgemini-verdiene i praksis

– I Capgemini betyr våre syv verdier mye (ærlighet, tillit, ydmykhet, lagånd, glede, frihet og vågemot). Det er noe vi har i bakhodet når vi vurderer nye kandidater, samtidig som det er sterke søyler i bedriftskulturen vår, sier Caroline Willhelmsen, Vice President – Head of Insights and Data Norway.

Som Amanda Byrkjelands leder var hun involvert i prosessen som gjorde Frankrike-eventyret mulig. Hun mener dette er et godt eksempel på Capgemini-verdiene i praksis:

– Det å faktisk tørre å ta steget og flytte til et annet land for å oppnå sine karriereønsker krever vågemot. Jeg mener også det krever en god dose ydmykhet for menneskene og kulturen man skal bli endel av, sier hun.

Willhelmsen er stolt av å jobbe i et globalt selskap som gir spennende karrieremuligheter til sine ansatte, noe hun mener er viktig for å beholde talenter fremover.

– Vi har allerede flere prosesser gående med andre talenter som også kan tenke seg å få økt erfaring fra utlandet. Dette er en flott mulighet til å utvikle seg både faglig og personlig.  Jeg heier på alle som ønsker å ta det neste steget i sin karriere, og min klare anbefaling er å involvere din leder så tidlig som mulig i din tankeprosess så får vi det til.

 

Amandas beste karrieretips:

1. Følg lidenskapen din: Velg en jobb som interesserer deg og matcher dine lidenskaper
2. Søk vekstmuligheter: Velg oppgaver som utfordrer deg og bidrar til personlig og faglig utvikling
3. Bygg gode relasjoner: Invester tid i å bli kjent med kollegaer og kunder for å skape et positivt og gøyalt arbeidsmiljø!

 

Er du interessert i å høre mer om mulighetene i Capgemini? Book en uforpliktende kaffeprat her.