<kompetanse>

– Vi har vært gjennom en enorm utvikling

Sterkt fagmiljø, en sammensveiset jobbfamilie og verdens vakreste reisevei til kontoret. Det er bare noen av grunnene til at Karl Ivar Dahl og Olof Spångö valgte en IT-karriere hos Capgemini Fredrikstad.
in e
w
Lenke kopiert

Vi reiser kjapt tilbake til 1998. Kjetil Rekdal scorer mot Brasil, men viktigere: Karl Ivar Dahl fullfører sin Cand. scient i informatikk (tilsvarer dagens mastergrad) på Blindern, får jobb i Capgemini og finner kjærligheten i Fredrikstad. Siden har han rett og slett ikke sett seg tilbake:

– Det var veldig praktisk at Capgemini hadde et lokalkontor her. Det gjorde at jeg kunne «ta med jobben» og fortsette med flere av prosjektene jeg jobbet med i hovedstaden, sier seniorkonsulenten.

Etter drøyt tjue år i plankebyen har han ingen planer om å bytte verken arbeidsgiver- eller sted.

– I dag er vi rundt åtti mennesker som jobber her. Og vi har generelt lite gjennomtrekk av ansatte, det tyder på at vi gjør mye riktig, mener han.

Sjekk ut ledige stillinger i Capgemini akkurat nå!

Dahl og Spångø stortrives på Capgeminis kontor i Fredrikstad. Foto: Fartein Rudjord

– Må funke både faglig og sosialt

Én av de åtti er Olof Spångö fra Stockholm. 34-åringen har studert industriell økonomi, og jobbet på IT-avdelingen til SAS da koronaen lammet reiselivsnæringen for tre år siden. Spångö hadde lenge lekt med tanken om å flytte utenlands, og brukte annerledesperioden til å gjøre alvor av planene.

– Jeg er glad i natur, fjellturer og slike ting, så Norge var et naturlig valg for meg, sier han.

Da han begynte jobbsøkingen, var det spesielt to kriterier som måtte oppfylles:

– Først og fremst måtte det faglige være på plass, jeg vil jobbe et sted hvor jeg utvikler meg og lærer nye ting. I tillegg er det sosiale veldig viktig for meg, spesielt når jeg skulle flytte til et nytt land hvor jeg ikke kjente noen fra før.

– Capgemini Fredrikstad viste seg å være midt i blinken. Som Software Engineering Lead hjelper jeg kundene våre med å sette opp og skalere IT-plattformene sine, blant annet flytter vi tjenester fra fysiske datahaller og opp i skyen. Microsoft tar seg av patching av servere, slik at vi kan konsentrere oss mer om utvikling, sier han.

Mellomstor «familiebedrift»

Den sosiale biten var heller ikke noe problem.

– Jeg merket med én gang at jeg kom til en sammensveiset jobbfamilie med lun stemning på kontoret, og trivdes veldig godt fra første dag. Selv om Capgemini er et stort selskap, kjennes det ikke veldig «corporate» ut. Det føles mer ut som jeg jobber i en mellomstor bedrift hvor folk kjenner hverandre godt og heier på hverandre, sier Olof Spångö.

Dessuten var det mer enn nok av aktiviteter å være med på. Perfekt for en som er i ny jobb i en ny by.

– Her arrangeres det ukentlige trappeløp, orientering hver fredag og Pub-quiz annenhver torsdag. Nå i 2023 har vi hatt «mangekamp» med totalt seksten aktiviteter (som leirdueskyting, klatring, fotball, padeltennis og laserworld) og finale i København, smiler Spångö.

– Vi er et kontor som har en tydelig identitet. Fagmiljøet er aktivt, og vi har en egen faggruppe som jobber spesifikt med miljøarbeid og hva vi selv kan bidra med i vårt arbeid som konsulenter, supplerer Karl Ivar Dahl.

LES OGSÅ: – Vi setter standarden for inkluderende arbeidsmiljø i IT-bransjen

Enorm utvikling

Fredrikstadkontoret blir ofte valgt til å ta ansvar for større prosjekter enn det man vanligvis forbinder med et «lokalkontor». Det er det gode grunner til, mener Dahl:

– For det første har vi mange kanonflinke folk her, mye takket være den korte avstanden til IT-utdanningen i Halden (Høyskolen i Østfold). For det andre er det mange her med lang ansiennitet som innehar domenekunnskap det tar lang tid å opparbeide seg. Det gjør det enklere å bygge langvarige og solide kunderelasjoner. Og for det tredje, fortsetter Dahl:

– Så henger vi med i timen. Det er ekstremt mye som har skjedd i bransjen de tjuefem årene jeg har vært her, spesielt når det gjelder måten vi jobber på.  Tidligere var det «fossefallsmetoden» som gjaldt, vi leverte og utviklet litt i blinde. Nå er det derimot iterative utviklingsprosesser som gjelder, det vil si at vi jobber tettere med kunden, er mer produktive og justerer kurs underveis.

– Det er dette som kalles agil eller smidig arbeidsmetodikk, men som i bunn og grunn handler om sunn fornuft, slår han fast.

Verdens vakreste reisevei

Karl Ivar Dahl har jobbet mye med kunder i kollektivbransjen de siste femten årene. Han merker en dreining når det gjelder hva Fredrikstadkontoret får ansvar for.

– Langt tilbake i tid var det typisk at nyutvikling skjedde i Oslo, og at vi i Fredrikstad fikk ansvar for forvaltning. Nå er det ikke slik lenger. Det er helt slutt på å kjøpe inn ferdige systemer, så nå utvikler vi selv nye systemer for kundene våre – og det er spesialt skyutvikling som er i vinden, forklarer han.

Med flere spennende prosjekter på vei inn dørene, er det rom for å ansette mange dyktige folk i årene som kommer.

– Vi søker både nyutdannede og seniorkonsulenter, her er det alltid plass til dyktige folk. Synes du konsulentbransjen virker spennende og liker å være sosial med kollegaene dine? Da er Fredrikstad en veldig god plass å være, sier Olof Spångö.

– Her er du fem minutter fra «alt» og vi kan skilte med verdens vakreste reisevei – ingenting slår å ta byferga til jobb, avslutter Karl Ivar Dahl.

Lurer du på hvordan det er å jobbe i Capgemini? Book en uforpliktende kaffeprat her.

Kort fortalt: Karl Ivar Dahl

Capgemini-ansatt siden: 1998

Kontor: Fredrikstad

Jobber akkurat nå med: Avregning av solgte kollektivbilletter. Dvs jeg passer på at alle aktører involvert i kollektivtransport får sin del av kaka.

Det beste med Capgemini er: Kollegaene mine.

Når jeg ikke jobber: Jeg liker godt friluftsliv generelt, og særlig fluefiske. I den senere tid har jeg fått øynene opp for at Fredrikstad-området er et eldorado for stisykling om sommeren og turskøyter om vinteren.

Om fem år: Jeg trives godt med utvikling og kommer nok til å fortsette med det. Trolig vil dette involvere mye bruk av kunstig intelligens om 5 år.

Kort fortalt: Olof Spångö

Capgemini-ansatt siden: 2021

Jobber akkurat nå med: Et prosjekt hos en kunde i finansbransjen, hvor vi hjelper dem å modernisere sin IT-miljø gjennom å flytte over hele deres IT-miljø til å kjøre på såkalt PaaS-tjenester på Cloud, og vekk fra virtuelle maskiner (IaaS). Denne endringen vil gjøre at de kan fokusere mer på utvikling, og mindre på vedlikehold og drift av sitt IT-miljø.

Det beste med Capgemini er: Mulighetene for å hele tiden få lære nye ting og utvikle faglig, samt kollegene og det sosiale miljøet på kontoret!

Når jeg ikke jobber: Så er jeg ute på min mountainbike i de lokale skogene, eller så bygger jeg videre på min unødvendig komplekse hjemmeserver og hjemme-IT-miljø med nye tjenester og funksjoner.

Om fem år: Oi, vanskelig å si, veldig mye nytt som skjer hele tiden innom IT, men, tenker at jeg jobber som cloud-arkitekt hos en kunde med et stor og kompleks IT-miljø.

 

Bli kjent med dine karrieremuligheter hos Capgemini

Bli kjent med Capgemini og dine karrieremuligheter over en kopp kaffe. Uten noen forpliktelser!

Book kaffeprat her