<Ledelse>

– Nøkkelen til suksess er å ha riktige folk på riktig plass

Hun har over 17 års erfaring i Capgemini, leder utvikleravdelingen i Stavanger og ble nylig kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner 2023: Bli bedre kjent med Hilde Marit Nilsen.
in e
w
Lenke kopiert

Nilsen er utdannet dataingeniør med en mastergrad i IT fra University of Queensland i Brisbane. Etter studiene i Australia flyttet hun til Stavanger og startet arbeidskarrieren sin hos Stavanger Aftenblad og deretter GravityRock.

– Som javautvikler og Tech Lead hos «mindre» selskaper ble jeg kastet ut i mange prosjekter hvor jeg måtte sjonglere flere fagområder samtidig. Læringskurven var bratt, sier hun.

 

5 gode råd til deg som vil lykkes i IT-bransjen

Med over tjue års erfaring fra bransjen, ansvar for 90 Capgemini-utviklere og tittelen «en av Norges 50 fremste tech-kvinner» vet Hilde Marit Nilsen ett og annet om å lykkes innen IT. Her er fem av hennes beste råd:

  • Lytt til kunden. Vær ydmyk for kompetansen som kunden sitter på, lytt til dem og lær av dem. Kunnskapen deres er annerledes enn din, men like viktig.
  • Lytt til de yngre. Noen av mine beste sparringspartnere har vært yngre, nyutdannede kolleger. Junior utviklere er ofte nysgjerrige og ønsker å forstå, og når en tar seg tiden til å forklare vil du ofte oppdage hull i din egen forklaring, eller du får et nytt syn på etablerte sannheter.
  • Si hva du mener. Aldri vær redd for å komme med innspill eller synspunkter, spesielt ikke om det er du som sitter tettest på kunden. Jeg har utfordret mange i løpet av min karriere i Capgemini, men aldri opplevd å få voksen-kjeft.
  • Tenk glocal. Dette er viktig i store konsulentselskap, og noe vi er verdensmestere på i Capgemini. Ved å utnytte den globale kapasiteten og den lokale spisskompetansen kan du utrette mirakler.
  • Jobb i lave siloer. I Capgemini Stavanger har vi ti fagteam, men har klart å ivareta samarbeidet også på tvers av siloene. Da blir dere mindre sårbare og avhengige av enkeltpersoner.

Fordelene med å være flere

Tre år og en mammapermisjon senere ble Nilsen kontaktet av Capgemini. Timingen var perfekt:

– Jeg var klar for å jobbe mer spesialisert i et stort selskap, og oppdaget raskt at valget var riktig. Der jeg tidligere måtte finne ut av ting selv, kunne jeg nå støtte meg på kanonflinke prosjektledere, testere, visuelle designere og eksperter innen cybersecurity og front-end-utvikling, sier hun.

Capgemini-teamene styrkes fortløpende med kompetansen som kreves «her og nå». Dette er ikke bare en styrke for selskapet, men også for hver enkelt ansatt, mener Nilsen:

– Det gjør det mulig for meg å konsentrere meg hundre prosent om å bli best mulig innen mitt fagområde.

Trives du med å jobbe med teknologi og er klar for å ta neste steg i karrieren?
Capgemini søker nå etter People and Business Line Manager til Cloud and Custom Applications-avdelingen i Oslo. Les mer her.

Hilde Marit Nilsen har vært personalleder og mentor i Capgemini i mange år. Foto: Marie von Krogh

Langvarige prosjekter

Nilsens første prosjekt som Capgemini-ansatt var for Skagen Fondene, deretter fulgte et tiårig engasjement hos Equinor. Siden 2016 har hun vært engasjert som rådgiver og engasjementsleder hos Vår Energi.

– Mange tenker at konsulenter er innleid i kortere perioder, og hopper hyppig fra prosjekt til prosjekt for å bygge CV. Min erfaring, derimot, er at de aller dyktigste utviklerne og arkitektene er de som har sittet lengst i prosjektene.

Hun mener det ligger mye læring i å se resultatene av tekniske valg og egne råd.

– Når du sitter i et prosjekt over flere år, ser du hva som har funket og ikke. Kanskje får du gleden av å oppleve at noe du har utviklet blir skalert opp flere år senere. I motsatt fall kan du lære av valg som viser seg å være feil. I tillegg får du et helt annet eierskap til kundens prosjekter, og du får mer gjennomslag for rådene du kommer med, sier hun.

– Jeg er jo først og fremst utvikler

Parallelt med rollen som engasjementsleder for Vår Energi, har Hilde Marit Nilsen mange baller i lufta også internt i Capgemini. I 2019 tok hun over som leder for alle softwareutviklerne i Capgemini Stavanger, i 2023 gikk hun inn i rollen som Commercial Director for Cloud & Custom Applications nasjonalt, og hun har også vært personalleder og mentor i en årrekke.

For mange var derfor ikke overraskelsen stor da hun ble kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner av ODA-nettverket. For hovedpersonen selv var den umiddelbare reaksjonen todelt:

– Det var litt rart å plutselig bli definert som en «IT-kvinne», jeg har jo først og fremst vært en utvikler, og nå en leder i teknologibransjen. Samtidig er det en fantastisk anerkjennelse å få prisen i kategorien systemutvikling, og jeg ser absolutt viktigheten i å framsnakke dyktige kvinner i denne bransjen. Vi trenger flere kvinnelige rollemodeller.

Hun mener det er et stort behov for flere kvinnelige utviklere.

– Flere av de dyktigste tech lead-ene i mitt team er kvinner. Det at mange, spesielt kvinner, lider litt under imposter syndrom, gjør at de ofte er ekstremt godt faglig rustet når de først velger å søke på en jobb. I motsetning til en del menn, som kanskje oftere tør å ta litt sjanser, tror hun.

Foto: Marie von Krogh

Plassen for deg med en entreprenør i magen

Nettopp det å tørre å ta sjanser, er en evne Hilde Marit Nilsen verdsetter høyt. Både hos seg selv, kolleger og jobbsøkere.

– Hos Capgemini er det lov å tenke annerledes, og det er lov å være annerledes. Det som har fått meg hit jeg er i dag, skyldes kanskje aller mest at jeg hele veien har hatt ledere som har vært gode på mangfoldsledelse. Jeg har blitt dratt med inn på møter og fått lov til å snakke fra levra, sier hun.

– Om jeg hadde blitt vingeklippet for å passe inn i en forhåndsdefinert rolle, hadde halvparten av kompetansen min blitt kuttet med det samme.

Businessmodellen til Capgemini ligger i å dekke en ressurs som kunden ikke har. Derfor er det alfa omega å ligge i forkant av utviklingen, blant annet gjennom å ha ansatte som har ambisjoner om å skape noe nytt.

Capgemini Engineering sprang ut i Stavanger og er et godt eksempel på entreprenørkulturen i selskapet vårt. Vi er store, men også smidige, og bygger nye team og kompetanseområder hvert år. For deg med en entreprenør i magen, er Capgemini plassen å være, avslutter Hilde Marit Nilsen.

Foto: Marie von Krogh

Kort fortalt: Hilde Marit Nilsen

Capgemini-ansatt siden: 2006

Kontor: Stavanger

Jobber akkurat nå med: I tillegg til rollen Engasjementleder på Vår energi, er fokuset mitt nå, som Commercial Director for C&CA (Cloud & Custom Applications), å få til ett tettere samarbeid mellom vår Marked Unit og alle de lokale lederne for C&CA.

Det beste med Capgemini er: Vår kultur

Når jeg ikke jobber: Er fotballmamma, og sterkt engasjert i laget til min yngste datter. På vinteren elsker jeg å stå på ski, både nedover og bortover, og på en rolig søndags morgen på sommerhalvåret er ingen ting som en tur i kajakken.

Om fem år: Ja, si det … Mitt hjerte brenner for C&CA men også det store potensialet som ligger i at Capgemini dekker hele verdikjeden. Jeg liker jo å bygge opp gode team …