<teknologi>

Utviklerpraten: Snope-app, anyone?

På Capgeminis kontor i Bergen er Marte Jacobsen selvutnevnt snack-president. Det har gitt utvikleren faste privilegier - og en kanskje litt uvanlig utviklerdrøm?
in e
w
Lenke kopiert

Hvorfor er du utvikler i Capgemini?

Jeg hadde lenge vært nysgjerrig på konsulentrollen, og jeg ønsket å jobbe et sted hvor jeg fikk stor variasjon i prosjekter og mulighet til å lære forskjellige teknologier. Men også et sted hvor man jobber på tvers av flere fagdisipliner. Det er også et veldig levende miljø i bedriften med utrolig dedikerte mennesker med stort engasjement. Nesten uansett hva man er interessert i, finner man folk med samme interesse på kontoret. Vi har blant annet laget en egen matkanal på Teams for å dele restauranttips, vi hadde en stund en teklubb, og jeg har fått meg en strikkeklubb som møtes på fritiden.

Som konsulent får man også mulighet utover sitt eget fagdisiplin. Jeg har blant annet fått være med på rekruttering av nyutdannede, og hver fredag handler jeg inn så mye snop og snacks jeg vil til kontoret. 🍭

Hva jobber du med akkurat nå?

Jeg jobber som frontend-utvikler på et utviklingsprosjekt for en kunde. Teamene på to forskjellige prosjekter har utviklet et komponentbibliotek, et samarbeid for en felles løsning. Vi skal utvikle et nytt saksbehandlingssystem, og vi jobber mot løsningen for både bruker og saksbehandler. Her jobber jeg tett med backend-utviklere, designere og testere.

Hva er din største utviklerdrøm?

Som selverklært snackpresident for Bergenskontoret må det kanskje være å få bruke tiden min på å utvikle en snope-app? Jeg fikk forslag fra en kollega om å lage en bestillingsapp for snop, slik som Foodora.

Marte var den første kvinnelige utvikleren hos Capgeminis Bergen. Til hennes store glede blir de stadig flere! Foto: Veronika Stuksrud

Hvor henter du inspirasjon og motivasjon?

Gode samtaler over en kaffekopp eller en god lunsj i kantinen med gode kolleger. Noe som virkelig gir meg energi på en trist tirsdag i 14-tiden er å finne frem en pakke med kjeks og en plate med sjokolade. Jeg tar en runde rundt på kontoret og spør alle om de vil ha. Det å se smilene og de takknemlige blikkene til kolleger som sitter i et langt møte eller har brukt opp dagens energilager, gir meg mye glede.💙

Hva vil du si er din styrke som utvikler?

Med en bachelorgrad i grafisk design og en i IKT har jeg et godt øye for design og detaljer. Designere har gjerne ikke verdens beste inntrykk av utviklere, og jeg håper at min forståelse for design gjør at designerne river seg litt mindre i håret.

Tror du det finnes myter om utviklere, hvilke?

Kanskje ikke en myte, men utviklerbransjen er kjent for å være mannsdominert. Da jeg begynte i Capgemini Bergen høsten 2018, var jeg eneste kvinnelige utvikler. Til nyttår er vi fem kvinner i utviklerteamet i Bergen. Til summer-internshipet og når IgnIte begynner i september, kommer det enda flere. Etter selv å ha studert med få kvinner, er det veldig kjekt å se at kjønnsbalansen nå endrer seg til det bedre. ⚖️

Marte Jacobsen er frontend-utvikler på Capgeminis kontor i Bergen, der hun trives med å jobbe på tvers av flere fagdisipliner. Foto: Veronika Stuksrud

Hva er din største seier som utvikler?

I prosjektet vårt hadde vi utviklet et komponentbibliotek, der hele sider skulle deles mellom to applikasjoner. Vi hadde i lengre tid prøvd å finne en god måte å gjøre dette på slik at disse komponentene gjorde mesteparten av jobben selv, uten for mye konfigurasjon på det stedet der de ble brukt. En mandag i høst satt vi to stykker og angrep problemet. Da vi klarte å løse det i 14-tiden, ble livet mye enklere samtidig som biblioteket fikk den grunnen til å leve som lenge var tenkt. Jeg var helt i ekstase og følte vel egentlig at jeg den dagen hadde gjort nok for resten av uken! Følelsen av å finne en ryddig og forståelig løsning på et problem man lenge har hakket på, er himmelsk. 🎉

Har du en utvikler-hemmelighet?

Som en fan av copy-paste oppdaget jeg Windows sin utklippstavle som lagrer de siste 30-ish copy-ene man har gjort. Helt nydelig! 😊