«Kaffen var smooth». «God kaffe og kul kopp». «Morsom prank og enda bedre kaffe. Positivt overrasket og bedre enn jeg hadde forventet. Tommel opp!»
Det var god stemning i kommentarboksen da stuntet ble avslørt, akkurat som vi hadde håpet. For Java-utviklere har gjerne litt humor også, har vi erfart. (Okei, det var et par 👎 også, men kan ikke vente at alle liker på bli lurt, så den får vi bare ta. )
Og det som har vært sant hele tiden, er at kaffen ER utviklet for utviklere, som tross alt tømmer i seg enorme mengder kaffe og som virkelig trenger et brygg som smaker godt og som magen tåler. For eksempel en god Java-blend.
Java-teamleder Anders Snellingen og Java-utvikler Hans Ludvig Kleivdal i Capgemini har ikke selv laget akkurat denne kaffeblandingen. Men de kan rolig bekrefte at kaffedrikking blant utviklere ikke er noen myte. Og kaffen skal være god!
– Det går en kanne på en liter før lunsj, ja, bekrefter Anders.
– Her blir det en halv liter til frokost, som en begynnelse, supplerer Hans Ludvig.
Ønsker seg flere kolleger
Like mye som de brenner for god kaffe, brenner de for prosjektene de jobber med i Capgemini – og arbeidsmiljøet i Java-avdelingen som i dag teller 40 personer fra 22 til 66 år.
– Det er flinke, sosiale og engasjerte folk. Vi bruker den kompetansen vi har og er opptatt av å dele med hverandre. Det gjør at alle blir bedre og skaper også enda bedre samhold i teamet, sier Anders, som håper det trojanske kaffestuntet gjør at flere utviklere vil vurdere Capgemini som arbeidsplass. I alle fall inspirere til en samtale med en rekrutterer – over en kopp kaffe.
Han understreker at teamet ikke bare jobber med Java, men med Open Source generelt.
– Her handler det om å bygge ting, skape noe fra begynnelsen, effektivisere noe eller lage noe kult som gir verdi for kunden, forklarer han.
Java-prosjekter med stor bredde
Anders Snellingen forteller at de har mange prosjekter for private virksomheter, men enda flere for det offentlige.
– I det offentlige er både stort potensial og stor vilje, så der skjer det mye spennende. Mange synes nok også det er ekstra givende, fordi man bidrar til noe samfunnsnyttig, skaper løsninger som effektiviserer prosesser og gjør livet enklere for folk, sier han.
Anders Snellingen understreker at utviklerne ikke sitter alene ute hos kunden, tvert imot.
– Vi jobber sammen i team og er gjerne en liten gjeng som har et fast område der vi sitter. Vi har muligheten til å prikke hverandre litt på ryggen og ta en prat ved kaffemaskinen. Det sosiale er en viktig del av jobben.
HØR OGSÅ: I denne podcasten forteller Anders Snellingen mer om Java-teamet
Koser seg med kodingen
For Hans Ludvig Kleivdal er nettopp miljøet i Capgemini en viktig trivselsfaktor, både sosialt og faglig. Han opplever at det er helt ok å spørre om hjelp – og liker også selv å kunne bidra.
– Alle står fast innimellom. Å gjøre utfordringene synlige er en viktig del av kompetansen og læringen, for deg selv og for andre, sier Hans Ludvig som mener kompetansedeling hører med i jobben.
– Vi utviklere liker jo det vi gjør, og da er det faktisk gøy å dele med andre, påpeker han
Utvikleren forteller at timene kan rase av sted mens han koser seg skikkelig med kodingen. Men det er ikke Java alene som gjør det så gøy.
– Men det å bygge, forenkle og automatisere prosesser – og å skape et økosystem rundt produktet man lager. Det er jo mye mer enn bare en applikasjon.
Her forteller Hans Ludvig hva han liker alle best med jobben:
Mange retninger og utviklingsmuligheter internt i Capgemini
Hans Ludvig begynte i Capgemini graduate-program Ignite da han var ferdig med utdanningen. Det første prosjektet var ute hos en av de store offentlige pensjonsselskapene. Han søkte seg nye utfordringer og jobber nå i et stort prosjekt innen telecom der oppgaven er å integrere og forbedre leveransesystemene. Han er godt fornøyd med utviklingsmulighetene han har i Capgemini.
– For meg har det hele tiden vært et naturlig neste steg. Nå er jeg også kommet med i Accelarate-programmet, der jeg får bygge kompetanse innen blant AWS og sky, pluss konsulentbiten, forklarer han.
Utviklerne jobber både med ny teknologi, som Java, typescript og React, men også med noe eldre teknologi. Inn med bilde
– Vi som jobber i de enkelte prosjektene i dag, har også mulighet til å påvirke retning innenfor teknologi og skytjenester. Det handler om å bli en rådgiver for kunden, å anbefale det vi mener blir best i tiden fremover.
Jakter på nye hoder
Nå er Anders og Hans Ludvig på jakt etter nye kolleger, flere gode Java-utviklere.
– Hovedmålet er å vokse på det tekniske nivået, å bli en enda sterkere faglig enhet. Vi etablerer nærmest et gründermiljø i selskapet og ønsker nye kolleger som har driven til å være med å bygge noe nytt, forklarer Anders.
Han ser gjerne at flere jenter og flere seniorer søker og understreker at de ønsker ulike utviklertyper velkommen med på laget.
– Det er ikke sånn at alle må stå på en scene. Vi har mange forskjellige prosjekter som skal løse ulike utfordringer hos kunden. Det man må ha, er interessen for å jobbe med nyere teknologier.