<leveranse>

Slik kan du hilse – uten å håndhilse

Helsedirektoratet oppfordrer nå nordmenn til å la være å håndhilse for å unngå spredning av koronasmitte. Hvordan løser vi dette i konsulentbransjen – vi som hilser på mennesker hver dag?
in e
w
Lenke kopiert

Foreløpig er det ikke snakk om et offisielt råd fra myndighetene, men fagdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie, kom med oppfordringen på en pressekonferanse fredag 6. mars.
Oslo Universitetssykehus hadde allerede dagen før rådet sine ansatte og andre i sykehuset, til å ikke håndhilse eller klemme.
– I disse tider er dette er godt råd for alle, uttalte Hilde Myhren, medisinsk direktør ved OUS, på sykehusets nettside. Statsministeren ber oss ta vare på hverandre – men ikke ta på hverandre.

Bukk eller vink?

I konsulentbransjen består hverdagen av møter. Ofte mange møter. Et håndtrykk for å hilse, og et håndtrykk for å avslutte, er den mest naturlige ting i verden. Finnes det gode alternativer til håndhilsning i disse korona-tider?

Ja, mener Hilde Myhren:

– Det finnes mange måter å hilse på, som er både høflig og hyggelig. Et enkelt hei, bukk eller et vink i stedet for et håndtrykk er et viktig bidrag i kampen mot koronasmitten, sier hun.

Helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, foreslår blant annet en tommel opp som alternativ hilsemåte:

– Å finne andre måter å hilse på kan være morsomt, og det kan være helt ok å starte med dette nå, uttaler Guldvog til Aftenposten.

Kan vi lære noe av våre indiske kollegaer?

Leken tone

I samme Aftenposten-artikkel forteller journalist og etikettekspert Sigrid Sollund at hun tror helsedirektørens forslag kan oppfattes som litt rart.

– En tommel opp kan kanskje virke litt merkelig ettersom det allerede er et innarbeidet tegn for noe annet. Men et lite vink, å ta seg til brystet eller et nikk kan være en fin måte å hilse på, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig å ha et godt håndtrykk

Sollund tror de fleste har god forståelse for situasjonen og at det faktisk kan bidra til å skape en avslappet stemning

– I formelle situasjoner ville jeg tatt en meta-tilnærming og si høyt at det ikke er godt å vite hvordan man skal hilse i disse dager.

Dette er et råd som også deles av den kanadiske etiketteeksperten Adeodata Czink. Til qz.com sier hun:

– Nøkkelen er å ha en leken tone, uansett hvordan du velger å håndtere (no pun intended) situasjonen.

Czink foreslår tre konkrete løsninger:

  • Løft begge armene i været, som om en femåring holder en lekepistol mot deg, og si på en spøkefull måte: «Tilgi meg, jeg tør ikke!»
  • Si at du beklager, «jeg hilser ikke på noen nå for tiden». Nevn koronaviruset med én gang.
  • Du kan droppe å ta av deg hanskene når du håndhilser. «Jeg vet det er uhøflig å ikke ta av meg hanskene, men jeg har litt noia for koronaviruset».

Hilse høflig: 5 alternativer til håndtrykk

Nettet har eksplodert av gode – og mindre gode – forslag til alternative hilsemetoder. Om du ikke vil hilse med foten, albuen, eller som Mr. Spock i Star Trek, kan du jo vurdere en av disse:

  1. Si «Hei!». det være fysisk kontakt? Si hei, og spør hvordan det går – enkelt og greit.
  2. Vink. Litt merkelig når du står nærme en person, men verdt et forsøk? Spesielt effektivt i et møte hvor du skal hilse på flere personer samtidig.
  3. Hånden over hjertet. Kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez forteller at hennes favoritt-hilsemetode er å legge hånden over hjertet sitt og smile til personen hun møter.
  4. Namaste. Hold hendene sammen foran brystet for å tydelig signalisere at en hilsen har skjedd. Det er ett av alternativene som er foreslått i The Journal of the American Medical Association, og velkjent for alle oss som har jobbet med indiske kollegaer.
  5. Lufthilsen. Kjør en high-five eller fist bump, men avslutt før hendene fysisk møtes. Kanskje mest aktuell i møte med kjentfolk.

Kilder: Mashable.com, Sykepleien.no, NRK.no, Oslo-universitetssykehus.no, Aftenposten, Helsedirektoratet.no, QZ.com