– Håndtrykket forteller meg mye om personen jeg møter, slår Inge Holmen fast. Han er seniorrekrutterer i Capgemini, og møter ukentlig nye jobbsøkere som ønsker å gjøre et godt førsteinntrykk.
I konsulentbransjen er nettopp førsteinntrykk en vesentlig del av jobben. Som IT-konsulent i Capgemini treffer du stadig nye kunder og samarbeidspartnere, og det er viktig å møte disse på en høflig og profesjonell måte.
– Det er vanskelig å definere nøyaktig hvor mye håndtrykket betyr, men som en del av et totalbilde er det veldig viktig. Hjernen vår prosesserer ekstremt mange inntrykk de første sekundene vi møter et annet menneske, og håndtrykket er – på samme måte som klær, blikkontakt og punktlighet – noe vi bevisst og ubevisst biter oss merke i, sier Holmen.
Håndtrykk – tegn på styrke eller svakhet
NRK-journalist og forfatter Sigrid Sollund har gitt ut boken Skikk og bruk, og er kanskje det nærmeste vi kommer en ekspert på håndtrykk her til lands. Hun er enig i at håndtrykket er en essensiell del av førsteinntrykket.
– For eksempel kan et slapt håndtrykk gi inntrykk av at vi har å gjøre med en uengasjert, tiltaksløs person. Et altfor hardt håndtrykk, derimot, kan signalisere at håndens eier vil markere seg og sin styrke, og kanskje forsøke å psyke ned den han eller hun hilser på, forklarer Sollund.
Ifølge Sollund er det ikke uten grunn at vi snakker om «en utstrakt hånd». Håndtrykket er et utrykk for en vennlig måte å komme hverandre i møte på, og fra gammelt av var det også for å vise at vi ikke har noe å skjule – som et våpen.
Det perfekte håndtrykket i IT-bransjen?
Sigrid Sollund mener håndtrykk i privat sammenheng bør være likt som et i offisiell sammenheng, men at det kan komme med noen tilleggsmomenter.
– Et håndtrykk kan godt ledsages av en klem, og et hjertelig håndtrykk kan bli enda mer hjertelig ved at du legger den andre hånda over, eller bruker den til å klappe mottakeren på skulderen samtidig som du håndhilser, forklarer hun.
Titusenkronersspørsmålet blir da: Hvordan skal håndtrykket være i IT-bransjen? Vi gir siste ord til seniorrekrutterer Inge Holmen.
– Et godt håndtrykk er fast, loddrett, og med høyre hånd. Om du samtidig klarer å holde øyekontakt, smile, og huske navnet til den du hilser på, har du utført et håndtrykk til terningkast seks, sier han, og supplerer med noen ekstratips til kommende feinschmeckere:
- Se an mottakeren og tilpass håndtrykket. En toppidrettsutøver forventer gjerne et fastere håndtrykk enn din bestemor på 80.
- Ikke klem til for tidlig. Da står du der og holder i fingertuppene til en du ikke kjenner.
- Ikke bruk håndtrykket som en hersketeknikk. Det er lett å gjennomskue, og veldig usjarmerende.
- Bom på første forsøk? Ikke prøv på et håndtrykk nummer to. Skaden er skjedd, og et nytt famlende, forsøk kan kun gjøre vondt verre.
5 råd når du skal gi håndtrykk
Sigrid Sollunds beste råd til deg som vil gi et godt håndtrykk, uansett hvem du hilser på:
- Reis deg opp når du skal hilse, det viser interesse og respekt
- Se den du hilser på inn i øynene og ta den andre hånda ut av lomma
- Vent med å trykke til du har din hånd godt inn i den andres
- Klem passe hardt. Ingen fingre skal knuses, men håndtrykket skal kjennes fast og godt
- Ikke hold lenger enn et par sekunder (med mindre du nettopp har underskrevet en internasjonal fredsavtale og bader i blitz-regn)