<kompetanse>

{7 spørsmål til en utvikler_mars}

Populærkulturen skaper helt gale bilder av hva vi driver med, mener Software Engineer Sofie Elisabeth Johnsen.
in e
w
Lenke kopiert

Hva gjør egentlig en Software Engineer?

En Software Engineer jobber med å utvikle programmer og nye løsninger. Du kan jobbe med mye forskjellig – både Frontend utvikling og Backend utvikling, men hovedsakelig går det ut på å utvikle nettsider eller dataprogrammer og hjelpe kundene med å finne frem til de beste løsningene for akkurat deres behov.

Hva jobber du med nå?

Jeg jobber med en nettside som går på booking av rom. Det er en løsning med episerver i bunnen med .Net teknologi. Språket vi bruker for utvikling er C# for backend og javascript i frontend med React rammeverk.

Hvilket prosjekt har vært mest spennende å jobbe med i løpet av din tid i Capgemini?

Det syns jeg det er vanskelig å svare på, for et prosjekt er ofte veldig likt. Det som er forskjellig er jo menneskene og hvordan man jobber. Jeg har jobbet mye i offentlige prosjekter. Det beste med det er å føle seg som en del av det offentlig hjulet – og ikke minst som en del av et større samfunnsoppdrag. Det føles veldig bra.

Hva skulle du ønske du kunne løse eller utvikle?

Jeg syns det er både viktig og interessant å jobbe med klima- og miljøspørsmål. Det å kunne være med på et prosjekt hvor jeg kan utvikle en type løsning som enten brukes til å ta miljøvennlige valg eller bidrar til at folk engasjerer seg i tematikken, syns jeg hadde vært kult.

Les også: Gjør det enklere for folk flest å reise

Hva er din store styrke som utvikler?

Jeg har noen sterke sider som person, men er det det samme som min sterkeste side som utvikler? Jeg er hvert fall god på samarbeid. Det jeg er aller best på er å bygge opp under gode team. Jeg tror mange tror at jeg sitter helt alene og koder, men det gjør jeg altså ikke. Det er mye teamarbeid.

Hva er den verste myten om utviklere?

Tidligere var det i hvert fall den klassiske myten om at utvikleren er en inneslutta nerd som sitter i kjelleren alene. Men den tror jeg ikke er så relevant lenger. Men kanskje folk tror at vi er veldig ensporet? Grunnen til at sånne myter kommer tror jeg blant annet er mye på grunn av populærkulturen og måten den fremstiller folk som er gode på data – som jo ofte er noe helt annet enn det å være en utvikler. Personer vi gjerne ser i TV-serier og på film, som bygger sin egen PC for eksempel. Folk klarer kanskje ikke helt å skille mellom de forskjellige grenene innenfor datafeltet. Jeg får for eksempel alltid spørsmål om IT-support fra folk. Og det er heller ikke det jeg driver med.

Hva er din største seier som Software Engineer og utvikler?

Det blir vel alle disse små seirene som jeg opplever i løpet av en arbeidshverdag. Når jeg får til ting. De fleste arbeidstimene sitter jeg jo faktisk med ting jeg ikke får til, og må jobbe meg gjennom. «Dette funker ikke, så da må vi prøve noe nytt» … helt til det endelig går! Det er de seierne jeg føler på når jeg har gjennomført en oppgave.

Bonusspørsmål: Hva liker du med å jobbe som utvikler i Capgemini?

Det at det er et stort og trygt selskap. Her er det masse mennesker jeg kan spørre og lene meg på dersom jeg står fast. Det er et stort støtteapparat rundt meg til enhver tid som kan ta seg av alle de andre greiene som kommer med å være ansatt et sted. Jeg blir skjermet for mye administrativt og kan fokusere på selve prosjektet jeg sitter på. Det er veldig deilig.

Og så er alle folka så bra – vi gjør en god jobb på rekrutteringssiden!

 

Sofie Elisabeth Johnsen

  • 32 år
  • Dataingeniør, Oslo Met
  • Software Engineer i Microsoft teamet
  • 6,5 års fartstid i Capgemini.