<konsulent>

Omskolering og nye muligheter: Er du vår nye Erik?

Sivilingeniøren Erik jobbet med mekanisk vedlikehold på Gyda-plattformen. Nå er han senior testleder i Capgemini.
in e
w
Lenke kopiert

Dette er historien om Erik Thorsland Austbø som etter flere år ved NTNU vendte hjem til Stavanger og gjorde det som føltes naturlig for en rogalending med ingeniør-utdanning; nemlig å satse på en karriere innen «oljå». 

– Jeg jobbet med mekanisk vedlikehold av Gyda-plattformen og fikk meg også noen turer offshore for å delta på reparasjon av kraner, turbiner, pumper og kompressorer. Senere ledet jeg en gjeng med mekaniske ingeniører som drev med styrkeberegninger og materialvalg på flerfasemålere som selskapet jeg jobbet for produserte, forteller mannen i hvit skjorte som har fått en ganske annen arbeidshverdag.

- Jeg var kjent med å jobbe med test, krav og avvik på en strukturert og systematisk måte. Og det ble faktisk veien min inn i IT, forteller Erik Thorsland Austbø.

– Jeg sto der uten jobb. Det var ikke noe kjekt

Da nedturen kom kastende inn fra Nordsjøen, var nedbemanninger et faktum. Austbø måtte først nedbemanne i eget team i to omganger, før det i tredje runde ble hans tur.

– Det var selvfølgelig kjipt å miste jobben, men på det tidspunktet hadde nedturen vart lenge, og jeg hadde fått litt tid til å forberede meg. Det ble allikevel noen måneder som arbeidsledig. Jeg hadde all min domenekunnskap fra oljebransjen og som mekanisk ingeniør, så det var slike stillinger jeg kikket på. Helt til det dukket opp en mulighet som jeg egentlig aldri hadde forestilt meg, smiler Austbø.

Hege Samuelsen er leder for Sogeti Testing Services i Capgemini Stavanger. Hun var på denne tiden på jakt etter en ny software testleder, og tilfeldighetene ville det slik at hun fikk høre om Erik. Matchen var ikke åpenbar, men Erik hadde en grunnleggende interesse for IT og dessuten var han åpen for å lære.

Som konsulent må du trives med utfordringer. Du må innse at du aldri er ferdig utlært og være nysgjerrig i forhold til hva du kan bidra med.
Hege Samuelsen, leder for Sogeti Testing Services i Capgemini Stavanger

– Erik hadde både arbeidserfaring og bransjekunnskap, og han viste god refleksjon. Vi forsto under intervjuene at han var åpen for å bygge ny kunnskap på eksisterende erfaring, forteller Hege – som ble den nye sjefen til Erik Thorsland Austbø i en helt ny bransje.

Bygget på erfaring med kurs og sertifisering

Erik gikk fra styrkeberegninger og materialvalg til software testing. Han hadde tenkt at skulle han valgt yrkesvei på nytt, så skulle han valgt en IT-utdannelse. Men så oppdaget han at den erfaringen han hadde, faktisk var en vei inn i IT-bransjen.

– Jeg var kjent med å jobbe med test, krav og avvik på en strukturert og systematisk måte. Her var det faktisk mange fellestrekk som jeg ikke hadde koplet, forteller Erik som fikk en mulighet i Capgemini som han grep med fokus og full kraft. Men skolering måtte til – og det fikk han.

- Jeg har lært masse om faget, men jeg har også fått bekreftet at det er mye i arbeidslivet som er universelt, sier Erik Thorsland Austbø som fikk en vei inn i IT-bransjen han ikke trodde var mulig da han kom tilbake fra NTNU som mekanisk ingeniør.

Hege Samuelsen forteller at Erik imponerte alle med hvordan han gikk målrettet til verks. Han ble sendt tre uker til Danmark på introduksjonskurs, og fikk deretter lagt opp et kurs- og sertifiseringsløp.

–  Erik var tydelig på at dersom vi ville satse på ham, så skulle han gjøre sitt beste for å bygge nødvendig kompetanse. Han leste seg opp og har fra første dag tatt eierskap til egen karriere og utvikling, forteller lederen i Stavanger og forklarer at dagens konsulenthus skiller seg en god del fra det mange forbinder med konsulentyrket.

– Den ensomme konsulenten er det ikke mange igjen av. Hos oss er alle fast ansatte, og de aller fleste jobber som del av et team. Vi jobber innen ulike bransjer, så derfor er det å ha bransjekunnskap en stor fordel.

Dette kreves for å bli testleder

Erik forteller at noe av det viktigste han tok med seg var erfaring med kvalitetsarbeid og kommunikasjon.

– Jeg trodde at jeg måtte kunne programmere for å jobbe med test, men det viste seg at man kan komme langt med en grunnleggende forståelse for data, en logisk sans og målrettet innsats, sier Erik som var fullstendig klar over at Capgemini tok en sjanse da de ansatte ham.

Parallelt med at Erik leste og gjennomførte sertifiseringer, fikk han raskt erfaring med å jobbe ute hos kunde.

Det bygger selvtillit når noen velger å satse på meg og da skulle i hvert fall jeg gi alt for å lykkes!
Erik Thorsland Austbø - senior testleder i Sogeti, Capgemini

– Jeg fikk en rolle hos en kunde der det allerede var et Capgemini-team på plass. Jeg følte meg aldri alene, og jeg fikk en enorm støtte mens jeg lærte. Men det gikk fort, smiler Erik som i løpet av tre og et halvt år har gjort enorme byks på karrierestigen. Han har fått flere interne opprykk og er i dag kvalitetsansvarlig for et omfattende Capgemini-prosjekt for en offentlig kunde.

Som testleder har Erik ansvar for å vurdere og teste produkter som kunden enten har utviklet selv eller kjøpt. Sammen med kunde foretar han en risikovurdering av produktet. Deretter setter han opp en testplan.

– Jobben min er å verifisere at produktet fungerer slik det skal. Når noe ikke fungerer, så rapporterer jeg og følger opp helt til alt er rettet. Min viktigste egenskap er at jeg er strukturert, systematisk og flink til å kommunisere, forteller Erik. Han jobber hele tiden tett på utviklerne av produktene, så læringskurven er ekstremt bratt.

Til deg som ønsker en endring. - Hvis du har grunnleggende interesse og kunnskap om IT, er strukturert og nøyaktig - så er jobben som testleder en vei inn i en bransje som er full av muligheter, forteller Erik Thorsland Austbø som føler han har valgt et yrke som gir han fart inn i fremtiden.

Omskolering: En invitasjon til deg som ser etter en endring

Hege Samuelsen tror det er mange flinke folk der ute som ikke kjenner mulighetene som finnes. Hun mener at om du har formell kompetanse i bunnen eller relevant arbeidserfaring, så er det mye å bygge videre på om du er villig til å lære.

Hun forteller at i Capgemini bygges kompetanse i fellesskap. Det er samarbeid som sikrer leveranser av høy kvalitet til kundene. Hvis du vurderer å bli konsulent, må du først og fremst like å treffe nye mennesker, og så må du innse at du aldri er ferdig utlært.

– Du bør være sulten på ny kunnskap og nysgjerrig i forhold til hva du kan bidra med. Hvis du synes dette høres spennende ut, så håper jeg at du tar kontakt, sier Hege Samuelsen.

Erik er eksempelet på at det er mulig å gjøre helomvending i arbeidslivet.

– Jeg kom fra rustfritt stål og turbiner, men når jeg ser hvor mye det er mulig å få til med IT – så blir jeg rett og slett veldig optimistisk med tanke på fremtiden. Denne omveltningen har lært meg at det er mye i arbeidslivet som er universelt. All arbeidserfaring er det mulig å bygge videre på, og ingenting er bortkastet, avslutter Erik Thorsland Austbø og håper å møte flere nye kollegaer i 2021.