<konsulent>

Hvem passer egentlig som konsulent?

Å være konsulent handler om å trives utenfor komfortsonen, men det er der vi mennesker vokser mener Thomas Heiberg Andersen.
in e
w
Lenke kopiert

Thomas Heiberg Andersen har jobbet som konsulent i over 19 år. I dag leder han teamet Engagement Management i Capgemini Bergen. Han kjenner travere og ringrever i konsulentbransjen, men veileder også unge, uerfarne på sin vei inn i faget.

Bergenseren mener at konsulentyrkets status er ufortjent ullen. Han opplever at mange er usikre på hva det innebærer å være konsulent innen teknologi. Må du være supermann på tech, rope høyt, gå først og alltid være «på» siste buzz? Må du selge sjela di og kaste deg ut det ukjente uten sikkerhetsnett?

Å være konsulent betyr å være innleid ekspertise i en kortere eller lengre periode – og så gå videre til neste prosjekt. Det kan høres ustabilt og hektisk ut, men ifølge Heiberg Andersen kan nettopp denne flyten være selve motivasjonen.

– Du må omfavne endring istedenfor å frykte den. Du må sette pris på at noen faktisk trenger din kunnskap. Og så handler det om å bruke nysgjerrigheten som drivkraft. Når du finner denne trivselen, blir det en livsstil og et håndtverk. Og da begynner det å bli virkelig gøy!

Les også: Slik lykkes jeg som prosjektleder

 

Konsulenten

Thomas Heiberg Andersen (40)

  • Leder for Engagement Management i Capgemini Bergen. Området består av portefølje, program, prosjektledelse, serviceledelse og transisjonsledelse
  • Mer enn 19 års bransjeerfaring fra offentlig sektor, helse, energi, olje, gass, telecom, automotive, retail, software industri – i roller både i linje og prosjektorganisasjoner
  • Lang erfaring fra å lede krevende og store endringsprosesser med innsikt i hvordan teknologi best understøtter mennesker, forretning og et selskaps visjon
  • Brenner for tillitsbasert ledelse og for å slippe energien som bor i mennesker fri gjennom teknologi!
- Du må ha endringsvilje og kraft til å stå støtt i både motvind og medvind. Noen mennesker er skapt for dette. Andre er det ikke, sier Thomas Heiberg Andersen. Foto: Eivind Senneset

Konsulent: En mester i endring

Den erfarne konsulenten tror komfortsone er noe som får mange mennesker til å stagnere.

– Det er utenfor komfortsonen at vi mennesker vokser og utvikler oss, og noen av oss trives faktisk på utsiden av trygge rammer og myke puter. Å omfavne endring betyr i praksis å forholde seg til endring som helt naturlig, forklarer Thomas Heiberg Andersen.

Han er overbevist om at en «mester i endring» har et fortrinn i en verden som transformerer seg raskt. Vår tid krever at vi tilpasser oss, og som konsulent trenger du evnen til å tilpasse deg nye måter å lede på, nye måter å lære på og nye måter å bygge kultur på. Pandemien er blitt et eksempel på hvor viktig dette er. Han tror at konsulenter trolig har taklet det siste året bedre enn mange andre.

– Jeg er mentalt forberedt på endring hele tiden. Dessuten er jeg vant til å lede team på den andre siden av jordkloden. Endring er bare another day at the office – direkte overførbart til det oppdraget du befinner deg i.

Konsulent er en som lever av kunnskap

– Finnes det noe kulere enn å leve av kunnskap? Jeg synes det er en fantastisk drivkraft at noen betaler for min kunnskap. Det gjør meg stolt. Og stolthet er noe som bygger identitet – og det er med på å drive meg videre, forteller Andersen.

Konsulentselskaper lever i sin natur av kunnskap. Produktene til et konsulenthus er mennesker som besitter en ekspertise. Og akkurat dette mener Thomas Heiberg Andersen er med på å gjøre jobben som konsulent svært attraktiv.

– Dette innebærer nemlig at din arbeidsgiver legger til rette for at du hele tiden lærer noe nytt, går på kurs og kan ta etterutdanning. Kunnskap er ferskvare. Er du utdatert – så er du ikke lenger attraktiv, sier Andersen.

Når alt er rolig rundt meg – så trener jeg på uro og endring.
Thomas Heiberg Andersen

Nysgjerrighet, kosthold og egenomsorg

Forskning på motivasjon peker ofte på tre behov eller psykologiske faktorer som er avgjørende for at vi mennesker skal oppleve velvære og energi – og dermed fungere godt på jobb. Det første er kompetanse. Vi trenger å føle at vi mestrer og utvikler nye ferdigheter. Vi har også behov for autonomi – altså selvbestemmelse og påvirkning på arbeidsoppgaver og hvordan de skal utføres. Behov nummer tre er tilhørighet. Motivasjonen vår avhenger av relasjoner – enten det er med kollegaer eller kunder.

Thomas Heiberg Andersen mener konsulentyrket er skreddersydd for å holde motivasjonen aktiv gjennom hele arbeidslivet, og oppsummerer alle disse faktorene i én egenskap: Nysgjerrighet.

– Jeg tror nysgjerrighet er en nøkkel for å lykkes som konsulent. Vi blir distrahert hele livet, og vi er ikke bevisste på vår nysgjerrighet. Du må anerkjenne den. Inviter deg selv til en samtale og spør «Hva er jeg opptatt av?» Fokuser på dette og se hva som skjer, oppfordrer den erfarne konsulenten og forklarer at nysgjerrighet trenger gode vilkår for vekst.

– Jeg tenker at oppturer og nedturer er en del av livet. Det er ingen overraskelse egentlig, sier Thomas Heiberg Andersen. Foto: Eivind Senneset

Ta eierskap til din egen hverdag

– Det er noen forutsetninger som må være på plass for at nysgjerrigheten skal få rom. Det handler om basisbehovene – de som det er så lett å glemme. For å bli skikkelig god må du spise sunt, sove nok og holde kroppen i form. Ta vare på deg selv! sier Thomas Heiberg Andersen.

Midt i en pandemi med en endeløs nyhetsstrøm der vi går fra utbrudd til utbrudd – der hverdagen er full av avbrudd – alt for å unngå sammenbrudd … Da er det ikke like lett å opprettholde optimisme og motivasjon. Hva gjør den ambisiøse bergenseren? Han balanserer.

– Jeg tenker at oppturer og nedturer er en del av livet. Det er ingen overraskelse egentlig. Vi mennesker går gjennom tøffe tider – det gjør vi alltid. Forskjellen nå er at vi alle opplever det samtidig. Jeg gjør det jeg kan for å forebygge mellom toppene og dalene. På den måten unngår jeg å bli med helt ned, og jeg klatrer heller ikke helt opp på selvtilfredshetshetens topp.

- Jeg ser frem til å guide deg som er ny inn i min verden. Du må være mentalt forberedt på at du må investere litt ekstra - men om du er som meg, så vi du bli i dette yrke lenge, sier Thomas Heiberg Andersen. Foto: Eivind Senneset