<kompetanse>

Derfor bør du prøve å jobbe i utlandet

Som software engineer lead i Capgemini Stuttgart har norske Julie Røsok spennende dager. Se hvorfor hun anbefaler flere å sikte mot en jobb i utlandet.
in e
w
Lenke kopiert

Julie Røsok er ikke i tvil: En av de mest positive sidene med en jobb i utlandet, er mangfoldet som kommer med å arbeide med mennesker fra andre land og kulturer.

– I teamet jeg jobber i er vi fra Norge, Tyskland, Russland og India, og vi er bare sju personer. Det gir gode erfaringer og mange unike innfallsvinkler utenom det å «bare sitte å kode alene», sier Julie.  Hun forteller at de lærer mye av hverandre:

– Det er mye læring bare i hverdagen på jobb, men vi passer også på å møtes jevnlig i det vi kaller «knowledge coffee». Da brainstormer vi løsninger på individuelle prosjekter, og diskuterer også alt som har med teknologi å gjøre. Dette gjør at vi hele tiden holder oss oppdaterte!

Begynte i Capgemini som intern

Julie Røsok begynte i Capgemini allerede i 2013, som summerintern. Etter å ha fullført studiene, fikk hun noen år senere tilbud om fast ansettelse i Capgemini Fredrikstad.

Så hvordan havnet hun i Tyskland?

Det var tilfeldigheter som førte til at Julie etter hvert ble plassert på et seks måneder langt prosjekt i Stuttgart hvor de jobbet med en stor, internasjonal bilprodusent.

Dette viste seg å være begynnelsen på et lengre eventyr. For da oppholdet var over et halvt år senere, ønsket Capgemini Stuttgart at Julie og kollegaen Lise skulle fortsette å jobbe med prosjektet fra Norge, med noen kortere opphold i Tyskland i året.

– Tilbake i Fredrikstad kjente jeg på et ønske om å returnere til Tyskland siden jeg trivdes så godt der. I tillegg var tanken på å bo utenlands veldig spennende, en sjanse jeg aldri tok i studietiden. Så da jeg i løpet av det siste oppholdet i Stuttgart møtte han som i dag er kjæresten min, hadde jeg totalt sett egentlig ingen grunner til ikke å flytte, forteller hun.

Les også: Redd Barna investerte i ny teknologi for å hjelpe flere barn

Sa opp jobben i Norge – fikk fast jobb i utlandet

Julie valgte derfor å si opp jobben sin ved det norske Capgemini-kontoret og søke fulltidsjobb i Capgemini Stuttgart.

– Det virket kanskje litt drastisk å måtte si opp jobben i Norge, men da jeg tok det valget understreket det bare hvor mye jeg ønsket jobben. Dessuten er det fremdeles samme firma, og mine tidligere ledere i Norge har ytret at jeg er hjertelig velkommen tilbake om jeg ønsker det. Den vissheten senket nok terskelen ytterligere.

 

Julie Røsok

  • Software engineer lead i Capgemini i Stuttgart
  • Har jobbet i Capgemini i over sju år tilsammen

Tilbake i Stuttgart fortsatte Julie på et nytt prosjekt med samme kunde, noe som betydde at hun hadde gode domenekunnskaper hun kunne ta med seg videre. Selv om oppdraget i seg selv er spennende, skiller også arbeidsmetodene seg ut fra det hun var vant til tidligere.

– Den store forskjellen er at vi har gått fra å jobbe etter fossefall-metoden til å jobbe fullstendig agilt. Jeg jobber nå i et SCRUM-team, noe som betyr at vi jobber tett sammen i team mot mål vi definerer i samarbeid med kunden. Dette er veldig spennende ettersom vi jobber tett med prosjektlederen på kundesiden. Samtidig opparbeider vi oss gode kunnskaper om deres systemer.

Ta sjansen på å jobbe i utlandet

Julie har et klart råd til andre som har en liten drøm om å prøve seg utenlands.

– Det er bare å ta sjansen. Du kommer kanskje til å savne Norge, dine kolleger eller brunost, for alt jeg vet. Men samtidig får du veldig mange nye, fantastiske opplevelser. Jeg mener det er mange som fokuserer på alt som kan gå galt, når det mest sannsynlig blir en fantastisk opplevelse du vil ta med deg resten av livet. Dessuten er det bare å flytte hjem etter hvert, om savnet blir for stort.