Hilde Johanne Aafoss har lang erfaring som klinisk psykolog. Hun er også profesjonell historieforteller – og er overbevist om at det ligger muligheter i den store omveltningen som arbeidslivet har vært gjennom i 2020. Men mulighetene er der kun for de som ser dem.
Akkurat nå inviterer hun deg til en samtale – ved leirbålet – der vi skal se litt på historien som utspiller seg akkurat nå, og hvordan vi kan gi den en best mulig slutt. Psykologen deler også sine beste råd med deg som ønsker å få mest mulig ut av det neste kapittelet – nemlig året som ligger uskrevet foran oss.
Akkurat nå fortelles en historie om menneskene
Tenn gjerne i peisen før du leser videre. Eller et stearinlys. Historien om verden og Korona har pågått siden 12. mars 2020, og den har allerede gjort mye med oss. Mange omtaler 2020 som et mareritt. Men er det virkelig det?
Hilde Johanne Aafoss mener at vi opplever noe som kan minne om et klassisk under-eventyr. De eldste eventyrene var ikke for barn. Det var fortellinger for voksne som skulle gi veiledning rundt hvilke verdier og egenskaper vi trenger for å takle livets utfordringer. Eventyrene starter alltid med en mangel eller en krise, og krisen gjentar seg gjerne flere ganger.
Hilde Johanne Aafoss
- 17 års erfaring som klinisk psykolog
- Profesjonell historieforteller
- Kursleder, foredragsholder og veileder
- Spiller bratsj og bruker musikk aktivt i sin formidling
- Nettside: Eventyrlyst
- Foredrag: Talerlisten
– Eventyrene er et viktig kart for oss nå, for vi må stå i dette med motet og livsgleden i behold. Og vi må finne tilbake til de verdiene som ble formidlet i disse gamle eventyrene. Ledere som klarer å fjerne seg litt fra effektivitet, produktivitet og målrettethet, som evner å lytte frem historiene til sine medarbeidere, som våger å by på noe personlig og hente frem verdier som fellesskap, generøsitet og åpenhet – er de som vil komme godt gjennom krisen, sier psykologen som mener at noe av det viktigste vi kan gjøre akkurat nå å snu fokus fra «gjøre» til «være».
– Vi opplever en annen type stress enn tidligere. Det fysiske stresset er mindre for mange, og fleksibiliteten er større. Dette er det mange fordeler med som vi må verdsette. Men det psykiske stresset øker. Usikkerhet, uvisshet og uvirksomhet skaper et annet type stress i livene våre, og da er det utrolig viktig at det er rom for å være sammen, sier psykologen.
Hilde Johanne Aafoss mener at vi må fortsette å fortelle hverandre at det går bra til slutt, for vi mennesker trenger håpet like mye nå som da vi satt rundt leirbålet og fortalte hverandre eventyr. Men hvor lett er det egentlig å lytte og være klok midt i en krisehåndtering?
Vi ønsker HR-direktøren i Capgemini velkommen til leirbålet
Rebecca Gustafsson kom tilbake fra mammaperm 1. mars 2020. Etter to uker på jobb, ble HR-agendaen snudd opp ned.
– Først var det helt nødvendig krisehåndtering på alle fronter, men vi er et heldigitalt selskap som klarte å tilpasse oss en digital hverdag ganske raskt, forteller HR-direktøren som ikke legger skjul på at det har vært krevende og at mange er slitne, både mentalt og «digitalt».

Det skjer noe med oss når grensene mellom jobb og hjem viskes ut, når arbeidstiden flyter ut og når vi blir sittende foran skjermer hele dagen.
– Vi ser at mange er mer effektive på hjemmekontor. Men vi beveger oss mindre – og det er stadig behov for å minne folk på at arbeidstiden er 40 timer i uka minus lunsj. Spesielt vanskelig er det for de som bor alene, sier HR-direktøren.
Hilde Johanne Aafoss trekker frem at dette er en krise vi opplever sammen, på tvers av roller og status. Og nettopp derfor trenger vi fellesskap nå. Ledere må skape rom på arbeidsplassene for samtaler – slik at alle opplever å bli sett og hørt. De uformelle samtalene i kantina og ved kaffemaskinen må erstattes. De skjer ikke lenger av seg selv.
– Akkurat nå er det utrolig viktig at det settes av tid til å snakke sammen og å være sammen, ikke bare på morgenmøtet. Det er fullt mulig å invitere til digitale kaffeprater helt uten faglig agenda, sier psykologen – og Rebecca kan bekrefte at det virker å etablere sosiale kanaler for å bygge fellesskap.
Vi må ta inn over oss at endring skjer hele tiden og er en naturlig del av livet. Av og til blir endringene tydeligere - som nå - men hvordan vi takler det handler om vår egen innstilling.Hilde Johanne Aafoss
– Vi har opprettet en egen Teams-kanal for hele Capgemini Norge. Dette skal være en helt uformell kanal der vi deler DIY-videoer fra hjemmekontorløsninger, arrangerer spillekvelder, quiz og vi har livestreamet konserter, forteller HR-direktøren som tror at hjemmekontor-løsninger kommer til å være en del av den nye normalen i fremtiden.
– Vi jobber nå med nytt space-office-design for våre kontorer og ser på hvordan vi kan tilpasse kontorlokalene våre til nye behov. Målet er å skape rom for interaksjon. Men vi har også ansvar for arbeidsmiljøet når folk sitter på hjemmekontor, så vi fokuserer fremover på ergonomi og andre nødvendige tiltak, forteller Rebecca Gustafsson.

Og moralen er … (og noen praktiske tips til deg som vil ta vare på deg selv)
Pandemien tvinger frem endringer som påvirker vår opplevelse av hva som er normalt. Det er lite vi er helt sikre på – og ingen vet helt når faren er over. Å leve med usikkerhet er blitt en del av hverdagen – en del av den nye normalen. Men det er ganske krevende.
Psykologen forklarer at vi mennesker er avhengige av en følelse av normalitet og trygghet for å fungere. Vi har begrenset evne til å ta inn over oss ny kunnskap når alt flyter. Men det er en del ting vi kan gjøre for å opprettholde en struktur i hverdagen som hjelper oss til å oppleve normalitet. Det er nå vi skaper den nye normalen.
Før vi forlater leirbålet, deler Hilde Johanne Aafoss noen praktiske tips – både til ledere som vil beholde sine ansatte, og til alle oss andre som bare ønsker at denne historien ender godt.
- Sett ord på tankene. Ha mot til å dele vanskelige følelser. Det er en del av den nye normalen at det svinger mellom håp og frykt.
- Trekk pusten – og pust rolig ut. Møt frykten, gå inn i den og snakk om den. Kanskje gir dette en mulighet for at du og din arbeidsplass får nye perspektiver?
- Se etter mulighetene. Kriser kan bringe frem nye muligheter. Ta en titt på livet ditt og dine verdier. Kanskje det er nå du skal tenke litt nytt eller endre fokus?
- Bytt ut gjørekraft med værekraft. Sett egenomsorg på agendaen. Tillat deg å bare være litt – uten å gjøre noe som helst.
- Finn din ild. Spør deg selv: Hva brenner jeg virkelig for? Sett av dedikert tid på noe lystbetont som du vanligvis ikke prioriterer.
- Vær oppmerksom på den hybride hverdagen. Gå «på jobb» selv om du er på hjemmekontor. Forsøke å ha et arbeidssted som bare er for jobben. Sett av tid til lunsjpauser og avslutt arbeidsdagen på et bestemt tidspunkt. Hvis dere er to som jobber hjemme, så la den andre jobbe i fred – men ta gjerne lunsj sammen!
- Oppretthold gode rutiner i eget liv, med refleksjon, fysisk aktivitet, kosthold og søvn.
- Oppretthold eller gjenoppta sosial kontakt med mennesker. Plukk opp telefonen, ring en gammel venn, en kollega eller slektning.
- Skap rom for flere samtaler i løpet av arbeidsdagen. Snakk ærlig sammen om hvordan dere har det, og hva som bekymrer, frustrerer og gleder. Still hverandre spørsmål, og lytt. Og så lytt igjen.
- Les eventyr. Finn en gammel eventyrbok – og les de gamle eventyrene. Vi har så mye å lære av dem. Her finner vi verdier som fellesskap, åpenhet og tillit – som er helt grunnleggende for å komme ut av og gjennom en krise.
– De arbeidsplassene som kjører på som før for å opprettholde effektiviteten, vil miste det mellommenneskelig rommet der vi kjenner på fellesskap gjennom en vanskelig tid. Mens de som lander i grunnverdiene sine og ivaretar historien som alle de ansatte har sammen i selskapet, de vil klare seg godt og kanskje vokse på denne krisen, avslutter Hilde Johanne Aafoss.