Hvordan føles det å være en del av Ignite-programmet? Vi tok en prat med Igniterne selv for å avdekke hemmelighetene, utfordringene og de små øyeblikkene som gjør denne reisen så unik.
Overgangen fra studenttilværelsen til arbeidslivet
Peter har en bachelor i IKT og en mastergrad i informasjonsvitenskap fra Universitetet i Bergen. Han hørte om Ignite programmet gjennom bedriftspresentasjoner på universitetet, etter å snart ha fullført programmet trekker han frem hvordan Ignite programmet gjør overgangen til arbeidslivet enklere.
– Under studietiden er man vant til å være en del av en større gruppe og at det alltid er noe som skjer, dette videreføres i Ignite. Du får deg en gjeng som du starter med og som du henger med gjennom hele programmet. Det gir en veldig fin overgang til arbeidslivet. Det er både inkluderende og inspirerende å være en del av Ignite, man tilbringer mye tid sammen og lærer av hverandres erfaringer fra forskjellige prosjekter.
Å gå fra student til konsulent, er noe Peter trekker frem som en fordel fordi du får muligheten til å bli bedre kjent med hva du selv vil.
– Når man kommer rett fra skolebenken har man ikke nødvendigvis så mye erfaring og man vet kanskje ikke helt hva man vil. Jeg visste ikke helt hvilken bransje jeg ville jobbe i, men som konsulent får man prøvd litt forskjellig, noe jeg mener er en stor fordel. Det blir lettere å finne ut av hva man vil jobbe med og hvilken bransje man synes er spennende.
Peter skrev sin masteroppgave i samarbeid med Bergens Tidende og i april vant masteroppgaven en pris under Global Media Awards 2024 i London. Oppgaven utforsket bruken av innholds- og brukeradfedsdata for anbefaling av nyhetsartikler, det ga seier i kategorien “Readership and Engagement, Regional brands”.
– Jeg syntes det var stas å bli nominert og å få dra til London. Det var veldig kult å være der og igjen møte de jeg hadde jobbet med, i tillegg til andre fra mediebransjen. Men så vant vi også, det var utrolig gøy!
Rom for å engasjere seg
Zainab har fullført Ignite programmet, og er engasjert i Women@Capgemini og ODA nettverket. Hun har en bachelor i digital infrastruktur og cybersikkerhet ved NTNU. I klassen på universitetet var de 26 studenter, der kun syv av de var jenter. Dette gjorde at Zainab ønsket å engasjere seg for mangfold innen teknologi. Hun ble engasjert i Ada under studietiden, et prosjekt ved NTNU som bidrar til at det uteksamineres flere kvinner fra teknologiutdanninger. I Capgemini fikk hun en mentor som selv var engasjert i ODA-nettverket, det bidro til at Zainab ble med der. Tidligere i år ble hun også en del av kjerneteamet til Women@Capgemini.
– I Women@Capgemini jobber vi for å forbedre kjønnsbalansen i Capgemini, ved å inspirere og løfte frem kvinnelige rollemodeller i selskapet. Arbeidsplassen blir bedre om det er balanse i både kjønn og kultur. Du lærer mye mer enn bare det tekniske i Capgemini, om du vil. Hva enn du vil engasjere deg for kan du engasjere deg for det. Om du spør om muligheter eller rekker opp hånden så får du dem.
Når vi snakker om Ignite programmet blir det tydelig at det ga Zainab en god start på karrieren. Det er flere ting hun trekker frem når vi spør hva hun sitter igjen med etter endt Ignite program.
– Jeg vil trekke frem kursene, du utvikler deg og lærer noe hele veien. Du lærer av teoretiske kurs og sertifiseringer, men også i praksis ute hos kunde. I tillegg til mye læring om hvem man er som person, man blir bedre kjent med seg selv og konsulentrollen. Det har jeg satt veldig pris på. Ignite har fått meg til å føle meg tryggere i meg selv, jeg har bygd opp en selvtillit i egne ferdigheter og kompetanse.
Samholdet gjør Ignite programmet unikt
– Det er, så klisje som det er å si, en kick-start på karrieren. Programmet tilbyr et solid karriererammeverk med fokus på både faglig og personlig utvikling. Du får også sjansen til å bygge et godt nettverk tidlig i karrieren. Selv om det alltid er litt skummelt å starte i ny jobb, gir Ignite deg muligheten til å starte sammen med en større gruppe der alle er i samme situasjon som deg. Denne tryggheten og samholdet er det jeg mener gjør programmet så unikt.
Maanav har en bachelor i markedsføring, etter tre år i arbeidslivet valgte han å slutte i jobben og ta en master i Computing og Information Systems i London. Mot slutten av mastergraden begynte han å søke etter en ny jobb og visste at han ønsket å jobbe som konsulent. Da han fant Ignite programmet til Capgemini, var det en perfekt match.
– Man bygger relasjoner fra dag en og det samholdet blir bare sterkere med tiden. Delingskultur og kompetansedeling er en sentral del av hverdagen i Capgemini. Hvis jeg møter på utfordringer i prosjekter vet jeg at det alltid er noen, enten i mitt eller et annet team, som gjerne setter av tid til å hjelpe og bistå.
Erfaringer og råd til nyutdannede
Katrine startet i Ignite programmet etter å ha fullført en master på NTNU, under studietiden hadde hun vært på noen bedriftspresentasjoner med Capgemini og sett de på stand under ulike arrangementer. Så da hun skulle søke jobb valgte hun å søke på Ignite programmet. Et valg hun er veldig fornøyd med.
– Man får en god base med mye faglig, både gjennom større Ignite samlinger og ulike kurs. Jeg vil trekke frem det sosiale. Man starter med en felles onboarding med alle fra samme ignite kull, dette gjorde at jeg allerede før første dag på kontoret kjente mange av de nye kollegaene mine. Jeg var aldri nervøs for å komme på kontoret første dagen og ikke kjenne noen. Vi har alle så ulik kompetanse og erfaring, det er mye kunnskap innad i Ignite og nettverket er veldig sterkt. Jeg kan vende meg til dem hvis jeg er usikker eller trenger hjelp med noe.
Som nyutdannet sitter man med mange spørsmål om hva fremtiden vil bringe og hvordan karrieren vil utvikle seg. Katrine husker selv at hun satt med mange spørsmål og var spent på hva fremtiden ville bringe, hennes råd til nyutdannede er:
– Det jeg føler jeg har vunnet på er å si ja når jeg blir spurt om jeg kan hjelpe med noe. Vis at du er motivert og engasjert. Det kan være små ting som å stille til intervju for Itpraten eller det å si ja hvis en kollega spør om å ta en kaffe. Disse øyeblikkene gir muligheten for å bygge kjennskap og relasjoner som kan vise seg å være verdifulle i fremtiden.
Igniterne er en viktig del av Capgemini
Christian Elvsaas er ansvarlig for Ignite programmet og forteller mer om hvordan Capgemini kontinuerlig jobber med å forbedre og utvikle programmet.
– Vi søker aktivt tilbakemeldinger fra igniterne våre for å identifisere styrker og forbedringsområder. Programmet oppdaterer jevnlig pensumet for å sikre at det reflekterer de nyeste bransjetrendene, teknologiene og beste praksiser. I tillegg til tekniske ferdigheter, vektlegger vi utvikling av “myke” ferdigheter som kommunikasjon, lederskap, teamarbeid og problemløsning. Ignite programmet tilpasses også de individuelle karriereambisjonene og interessene til Igniterne.
Christian trekker også frem verdien i å ansette nyutdannede og hva de bringer til Capgemini.
– Nyutdannede kommer med nye ideer og perspektiver som kan føre til innovative løsninger på eksisterende utfordringer. Vi ser også at de bringer med seg en høy grad av energi og entusiasme inn i arbeidsmiljøet. Vi ser etter kandidater som viser et sterkt engasjement for teknologi og rådgivning, og har en motivasjon for å utvikle seg. Det er viktig at de er nysgjerrige og har lyst til å lære nye ting, utforske nye teknologier og finne innovative løsninger på problemer.
Om Ignite programmet
Ignite er Capgemini’s 12 måneder lange graduate program, rettet mot nyutdannede. Det hjelper deg med å utvikle ferdighetene du trenger for å lykkes som konsulent innen IT, ledelse eller ingeniørfag. Du får muligheten til å jobbe på spennende prosjekter samtidig som du utvikler kompetansen din gjennom ulike kurs og sertifiseringer, og jobber med erfarne fagfolk. Ignite gir deg støtte fra en mentor og et tett samhold med andre nyutdannede som deler din interesse og fullfører programmet sammen med deg. Etter å ha gjennomført programmet, kommer man ut på den andre siden som en dyktig konsulent med et godt grunnlag for å fortsette karrieren i Capgemini.
Les om vårt student community der studenter og nyutdannede kan registrere seg for å få mer informasjon om graduate programmet, få varsel når vi er åpner for opptak her: Students and graduates