<kompetanse>

Du kan bli hva du vil, kanskje vil du bli arkitekt?

- Jeg ville bli yrkesmilitær, men oppdaget underveis at jeg egentlig ikke likte å være i skogen. Litt tilfeldig endte jeg med å studere molekylærbiologi og farmasi, forteller Levin Løssfelt. Han jobber i dag som teknisk arkitekt i Capgemini.
in e
w
Lenke kopiert

Motivasjon er kanskje den viktigste egenskapen du kan ha med deg inn i arbeidslivet i dag. Men motivasjon er ferskvare. Den blekner om du ikke tar vare på den, og den får næring av læring.

Vi har møtt tre ansatte i Capgemini som går på jobb hver dag i helt andre roller enn det som står skrevet på deres eksamenspapirer. De har viktige roller som arkitekter og prosjektledere i det store it-prosjektet EIK, og deres helsefaglige bakgrunn er gull verdt i arbeidet med digitalisering av Helse-Norge.

Ann-Iren Vangen er apotekteknikeren som startet sin karriere blant hyller og resepter, og som i dag sitter som en nøkkelperson i et av helse-Norges største it-prosjekter.

Mennesker er litt som legoklosser

Ann-Iren Vangen er utdannet apotektekniker. Hun har jobbet flere år ute i apotek, og har erfaring fra grossistsiden. Nå er hun med på å utvikle bransjesystemet for alle landets apotek som skal ta hånd om resepthåndtering, refusjon og rapportering. Det lages helt nye felles løsninger for journalføring, farmasøytiske tjenester og informasjon og rådgivning for apotekene.

– Jeg er med på en reise der apotekbransjen går gjennom en total transformasjon. Jeg husker tiden da folk kom med bunker med resepter til apoteket. Jeg husker den manuelle frikortordningen og arkiver med oppbevaring av blåresepter som gikk ut på dato. Denne erfaringen gjør meg i stand til å se prosjektet fra et brukerståsted, forteller Ann-Iren som jobbet i it-selskapet Espire da det ble kjøpt av Capgemini i 2017.

Espire er nå en del av Capgeminis farmasiavdeling med 43 ansatte. Avdelingen har et sterkt og bredt fagmiljø med virksomhetskritisk bransje- og apotekkunnskap.

Levin Løssfelt tror det er muligheter for mange i et selskap som ser hele mennesket, og ikke bare CV-en din.

Levin Løssfelt tror at Capgemini sin flate struktur og evne til å se muligheter i folk, gjør selskapet til en læringsarena og dermed til en arbeidsplass der de ansatte blir lenge.

– Capgemini ser verdien i kombomennesker. Ikke alle vet hva de skal bli når de begynner å studere, men all erfaring er verdifull. Det er litt som med Lego. Jeg hadde med meg en bakgrunn som farmasøyt, og en hobby som datanerd. Fagmiljøet, kurs og erfaring har gitt meg klossene som fyller de hullene jeg hadde. Å bygge fagpersoner på den måten gir oss en verdifull helhet. Og det gjør oss unike, sier Løssfelt også jobber som teknisk arkitekt i det store EIK-prosjektet.

Ann-Iren Vangen og Kristian Holmen jobber til daglig tett sammen med Apotekforeningen og definerer kravene inn i prosjektet som Levin er med på å løse.

– Motivasjon er å minimere frustrasjon

Kristian Holmen er utdannet cand.pharm fra Universitetet i Oslo. Han har jobbet flere år ute i apotek, på kjedekontor og etter hvert som apotekets it-ansvarlig. Også hans karrierevei gikk videre til Espire som den gang var eid av Apotekforeningen. Med sin farmasibakgrunn spilte han en svært sentral rolle i utviklingen av FarmaPro; et komplett datasystem for alle norske apotek som skulle sikre virksomhetskritisk meldingsflyt mellom aktørene i e-resept og apotekbransjen.

- Jeg går på jobb hver dag og føler at jeg er med på noe viktig, forteller Kristian Holmen. Han er utdannet cand.pharm - men jobber i dag som arkitekt i Capgemini.

– Apoteknæringen var inne i en kraftig digitalisering- og effektiviseringsprosess. Jeg opplevde å være del av noe veldig viktig, sier Kristian Holmen.

Da Espire ble en del av Capgemini, befant både Ann-Iren Vangen og Kristian Holmen seg midt i hovedpulsåren for moderniseringen av norske apotek. FarmaPro skulle fornyes, og apotekene var på vei over i et komplett bransjesystem for all digital kommunikasjon. Samtidig skulle en felles pasientjournal på plass i alle landets apotek. Stikkordene var mikrotjenester, smidig utvikling, devops og skyplattformer. Det nye datasystemet heter EIK og eies av Apotekforeningens datterselskap, Difa AS, og utvikles av Capgemini Norge.

– Eik er et spesialisert fagsystem for apotek, som ikke er «synlig» for brukerne, men som tilrettelegger for gode og effektive arbeidsprosesser. Jeg føler veldig sterkt for dette prosjektet, fordi jeg vet hvordan det er å jobbe på apotek. Jeg drives av å gjøre hverdagen smidig og minst mulig frustrerende for dem som er der for kundene, forteller Kristian.

Lederen min spør meg «Hvilken vei vil du gå videre?» Sammen legger vi en plan for hvilke kurs jeg trenger for å komme dit ...
Ann-Iren Vangen

Når arbeidslivet blir en digital reise

Ann-Iren Vangen er apotekteknikeren som startet sin karriere blant hyller og resepter, og som i dag sitter som en nøkkelperson i et av helse-Norges største it-prosjekter. Kristian Holmen er farmasøyten som på ferie i Lofoten stikker innom apoteket for å se hvordan det står til med arbeidsflyten bak disken. Levin Løssfelt er akademikeren som elsket spill og problemløsing – og som ble teknisk arkitekt fordi han var nysgjerrig.

– Jeg er 50 år og jeg lurer fortsatt på hva jeg skal bli, men jeg vet at det er meningsfylt å gå på jobb hver dag. Jeg har sagt «ja» på veien mange ganger og grepet mulighetene som har åpnet seg. I Capgemini blir jeg spurt «Hva du du lyst til?», forteller Ann Iren som har gjennomført flere kurs underveis. Nå står Prince2-sertifisering på to-do-listen.

Levin Løssfelt tror det er muligheter for mange i et selskap som ser hele mennesket, og ikke bare CV-en din.

Jeg pleier å si at du kan bli hva du vil, selv om du er voksen. Da jeg skjønte at befalsskolen ikke var for meg, tok jeg en årsenhet i psykologi. Det kjentes heller ikke riktig, men jeg ville studere på UiO. Etter kort tid med molekylærbiologi, fikk jeg en plass på Farmasøytisk Institutt. Jeg visste ikke så mye om farmasi, men tenkte at en femårig utdannelse sikkert var bedre enn en treårig. Jeg trivdes godt med studiet og med jobben, men ønsket ikke å tilbringe resten av livet mitt i et apotek – og så var jeg jo selverklært nerd, forteller Levin.

Du kan bli hva du vil, hørte jeg da jeg var liten. Jeg tror ikke det er forbeholdt barn. Du kan bli hva du vil, også som voksen.
Levin Løssfelt

Da hovedkontoret trengte noen til å teste programvare ble Levin Løssfelt kontaktet. Som farmasøyt med sans for it, begynte han som tester når apotekene skulle akseptanseteste ny programvare. Han er enig med Ann-Iren i at veien blir til mens du sier «ja».

– Da testleder sluttet, ble jeg testleder. Da prosjektleder sluttet, tok jeg over som prosjektleder. Da prosjektet var ferdig, begynte jeg å forvalte applikasjonen. Her fikk jeg anledning til å utvikle it-interessen min ytterligere. Det viste seg at programvaren ikke hadde alle rapportene vi trengte, men ved å lese litt om SQL databaser og powershell greide jeg å lage noen script som hentet ut de dataene vi trengte likevel, smiler Levin Løssfelt og sender følgende beskjed ut til alle som i disse dager ser seg om etter nye utfordringer:

– Din samlede erfaring er en unik kombinasjon av kunnskap som noen garantert trenger. Les om det som interesserer deg. Ta kurs innimellom som gir deg bredde eller spisset kompetanse. Uansett hva din kombinasjon er, så er jeg er helt sikker på at det er noen som trenger akkurat deg. Akkurat nå trenger Capgemini arkitekter. Kanskje har du akkurat den kombinasjonen vi ser etter?

Les også: Dette ser vi etter når vi rekrutterer deg