<kompetanse>

Det lønner seg å være «bold» i Capgemini: Wilde Thyholt jobber med fremtidens AI-prosjekter i Berlin

– Tenk utenfor boksen og ta risiko – det skaper uante muligheter, forteller Wilde Thyholt. Hun byttet ut Oslo med Berlin i fjor og er nå ansiktet utad for Capgeminis satsing på Data og AI i Tyskland.
in e
w
Lenke kopiert

– Datadreven innsikt er fremtiden, og næringslivet har for alvor kastet seg på AI-bølgen. Capgemini er den rette plassen å være om du har lyst å drive denne utviklingen videre, sier Wilde Thyholt, Lead Data Scientist i Capgemini.

Capgemini ble nylig anerkjent som verdensledende innen Data og AI av markedsundersøkelsesfirmaet Forrester.

– Det viser at vi ligger et par steg foran konkurrentene og virkelig leverer verdi til kundene våre, sier Thyholt – som det siste året har jobbet med data- og AI-prosjekter hos Capgemini i Tyskland.

I fjor tok vi en prat Wilde rett før hun flyttet til Tyskland, sjekk video her:

Ingen tvil da muligheten kom

Capgemini legger til rette for at unge talenter skal ha muligheten til å jobbe i lengre eller kortere perioder internasjonalt. Wilde Thyholt forlot Oslokontoret til fordel for Berlin i mai 2023:

– Jeg har alltid vært glad i å reise og har både studert og jobbet i utlandet ved tidligere anledninger, så for meg var det ingen tvil da muligheten dukket opp, sier hun. En lærer mye av å utforske andre arbeidskulturer.

I den «nye» jobben arbeidet hun med globale data- og AI-prosjekter for nasjonale og internasjonale kunder. Så kom den generative AI-bølgen – og det ble enda viktigere å drive forretningsutvikling på tvers av industrier. Thyholt ble hanket inn til avdelingen Data & AI Center of Excellence og er nå Capgeminis ansikt utad for Data og AI i Tyskland.

– «Stuck in the PoC phase» er et utrykk som ofte går igjen. De fleste kundene har tatt i bruk AI på ett eller flere områder i selskapet, og flere og flere tester også ut generative AI-løsninger. Deretter sier det stopp – bedriftene sliter med å skalere løsningene, forklarer Thyholt.

– Teamet vårt hjelper kundene å forstå hvordan de kan maksimere verdien av sin data langs det vi kaller dataverdikjeden. Hvordan kan Data og AI brukes på en smart måte for å:

  • Måle og styre dataverdi ved prioritering av bruksmønster?
  • Produsere gjenbrukbare (data)produkter – byggeklosser som leverer høy verdi både i dag og på sikt?
  • Skalere disse byggeklossene på tvers av bedriftens verdikjede?
Capgemini tilrettelegger for at man kan jobbe utenlands i perioder. Wilde Tyholt benyttet seg av muligheten til å jobbe i Berlin våren 2023.

Mach Spaß!

Eller: Ha det gøy! på godt norsk.

– Det er en Capgemini-verdi som ligger til grunn for mye av magien vi skaper gjennom arbeidet vårt her nede, sier Thyholt.

Tidligere i år deltok Capgemini på en av verdens største handelsmesser for industriutvikling, Hannover Messe. Capgemini ble utpekt som «visionary showcase» for sitt bidrag med AI[wo]man – ELLEM – en menneskelig 3D-avatar som besøkende kunne interagere med.

– Vi begynte utviklingen av ELLEM kun fire uker før messen, så det er klart det er gøy å få en slik klapp på skuldra! Det er utfordrende å bygge inspirerende showcaser som på en enkel måte formidler hvordan kompleks teknologi funker.

LES OGSÅ: Amanda landet jobb i Paris: – Trés Bien!

– Har aldri gått så mye på museer før!

Da Thyholt flyttet til Berlin for et drøyt år siden fortalte hun at Capgemini-verdien vågemot, eller «boldness», var den som best beskrev hennes reise i selskapet. Og ja, det lønner seg å være «bold» når du flytter for å jobbe i et annet land – alt har nemlig ikke vært en dans på roser:

– Først var det vrient å finne et sted å bo, søke skattekort og andre praktisk ting. Tyskland er et byråkratimonster – og det er ikke alltid du blir møtt med forståelse for at du kommer fra et annet land og ikke snakker språket eller forstår prosessen, sier hun.

Kulturlivet i Berlin er ekstremt rikt, og byen er kjent som et samlested for alternative sjeler.

– Jeg har aldri gått så mye på museer som jeg har gjort her. Kulturen er en veldig viktig del av livet til berlinere. Samtidig vet du aldri hva som møter deg når du går ut døren om morgenen – her lever kunstnere, frie sjeler og forretningsfolk fra hele verden side om side. Livet i Berlin vil aldri bli kjedelig.

Det er AI og forretningsutvikling som er fagområdet til Tyholt, og da er Capgemini stedet å være, mener hun.

Forskjeller på norsk og tysk arbeidsliv?

– Den tyske arbeidskulturen er mer formell og hierarkisk enn jeg er vant med fra Norge, sier Thyholt.

Formaliteter som «kjære Herr/Frau» bør man ikke kimse med, og leddene i kommunikasjonsrekken har nok vokst seg et par hakk lengre. Skal du ha tak i beslutningstakerne må du booke deg inn i de ti ledige minuttene i kalenderen mot slutten av uka.

– Stakeholder management har definitivt fått en ny betydning for meg. Det er interessant å føle på dynamikken i møter med forsvarskunder bestående av menn på femti pluss med høy militærrang. Du må også tåle ganske direkte tilbakemeldinger. Innimellom kan det oppleves litt frekt for oss nordmenn som er vant til å gå litt mer rundt grøten, men det er bare noe du må bli vant til, sier hun.

– Kan bli bedre i Norge

En annen stor forskjell er hvor knyttet det tyske arbeidsmarkedet er til EU.

– Mens vi i Norge er knyttet til det som tilfører Norge verdi, altså mye olje og gass, ser Tyskland mer mot Paris og resten av kontinentet. Det er veldig spennende å jobbe på EU-relaterte prosjekter med mål om å dele data på kryss av verdikjeder, bedrifter og land. Dette er ting vi kan bli mye flinkere på i Norge – og kunnskap jeg kan bidra med når jeg en dag vender hjem igjen, mener Thyholt.

Når det blir, aner hun ikke:

– Jeg blir nok ikke værende i Tyskland for evig, men har ikke noen konkret plan for når jeg flytter på meg igjen. Nå skal jeg bare fortsette å tenke utenfor boksen og ta risiko – det skaper uante muligheter!

Er du interessert i å høre mer om mulighetene i Capgemini? Book en uforpliktende kaffeprat her. 

Wilde Tyholt vet ikke når hun reiser hjem igjen. Akkurat nå stortrives hun som Capgeminis ansikt utad for Data og AI i Tyskland.
 

Book en uforpliktende kaffeprat!

Er du interessert i å høre mer om mulighetene i Capgemini?