<teknologi>

«Jobber du som hacker!? Du ser jo ikke sånn ut!»

Elin Tøndel falt for Cybersecurity-faget da hun var på utveksling i Australia. Etter ett år som Cybersecurity-konsulent i Capgemini er følelsene fortsatt like sterke. Da får det bare være at ikke alle skjønner helt hva hun jobber med.
in e
w
Lenke kopiert

– En vanlig dag på jobb? Det er det vel egentlig ingenting som heter, sier Elin Tøndel.

I ett år har hun vært en del av Capgeminis Cybersecurity-team. Teamet som ledes av Niall Merrigan, består av 25 personer med ulike roller og spesialiseringsfelt, og har avdelinger i Oslo og Stavanger. Tøndel er Cybersecurity-konsulent i hovedstaden og er for tiden utleid til et bemanningsselskap.

– I grove trekk handler arbeidsdagen min om å analysere en bedrifts nåværende situasjon, kartlegge krav og behov – og deretter gi råd til hvordan de skal implementere teknologier for å dekke kravene til sikkerhet. Rådene jeg gir er avhengig av bedriftens størrelse, hva som lønner seg økonomisk, og hva de ansatte selv mener. Vi samarbeider tett med bedriften hele veien, forklarer hun.

Cybersecurity: – Noe mytisk og spennende

Tøndel er i utgangspunktet utleid fram til jul. På nyåret kan det være helt andre selskaper og utfordringer som venter.

– Noe av det mest positive med Capgemini er alle mulighetene som finnes her. Selv om jeg jobber i ett felt innen cyber, får jeg også prøve meg innen nye og ukjente felt. I teamet er vi flinke til å motivere hverandre, og jeg føler ofte som Pippi: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert», smiler hun.

 Cybersecurity er et fagfelt som aldri er i ro. Det gjorde meg nysgjerrig.

Som en del av studiet i IT, informasjonssystemer og dynamisk webdesign ved Høyskolen i Sørøst-Norge, valgte hun å ta et utvekslingssemester i Australia og Queensland University of Technology. Det viste seg å få stor betydning for karrieren.

Med Cybersecurity som fagfelt er ingen dager kjedelige, og ingen dager like - noe Elin Tøndel stortrives med.

– For mange er Cybersecurity nærmest noe mytisk og spennende som folk ikke helt forstår. Det var det for meg også, helt til jeg valgte Information Security som et av emnene mine ved QUT. Da innså jeg hvor lite jeg kunne, og hvor mye jeg ønsket å lære, forteller Tøndel.

«Du ser jo ikke ut som en hacker»

Cybersecurity dreier seg, kort fortalt, om å sørge for å sikre nettverk, servere, intranett og datasystemer. Når Tøndel forklarer ufaglærte hva hun jobber med, får hun gjerne et litt spørrende svar tilbake:

– «Meeen, du ser jo ikke ut som en hacker?» er noe jeg hører ofte. Jeg opplever ofte at folk blir oppriktig interesserte når jeg forteller hva jeg jobber med. Mange tenker at cybersecurity og hacking er samme greia, og det finnes en del stereotypier på hvordan en typisk hacker skal se ut. Tenk Rami Malek fra TV-serien Mr. Robot, forklarer hun.

Utseendet til side, Tøndel kan likevel røpe at noen på Cybersecurity-teamet nesten er hackere.

– De som arbeider med offensive security kalles gjerne ethical hackers eller white hat hackers. De jobber med å trenge seg inn i systemer og finne sårbarheter og sikkerhetshull – før de kriminelle hackerne gjør det. Deretter kan vi hjelpe bedriften med å tette disse hullene, forklarer hun.

Hva er cybersecurity? Elin Tøndel forklarer det på fem minutter

Fikk møte jobbidolet

I Capgeminis cybersecurity-team finner du både unge, nyutdannede – og ringrever med 30 års erfaring. For Elin Tøndel har det vært en perfekt start på karrieren.

– Når man begynner i Capgemini settes det av tid i starten til å finne et passende prosjekt. Den tiden brukte jeg på å bli kjent med folk fra ulike team og avdelinger. Jeg fikk også egen utviklingsleder som guider meg litt i riktig retning. Sammen finner vi ut hvilke kurs og sertifiseringer som gjør at jeg utvikler meg videre, forklarer hun.

Allerede etter et par måneder i Capgemini fikk Tøndel en opplevelse for livet:

– Da jeg gikk på skole i Australia var det et navn som ofte ble nevnt i InfoSec-forelesningene – Troy Hunt. Dette ble mitt jobbidol og jeg begynte å følge arbeidet hans, både via bloggen hans og YouTube. I januar 2019, som relativt nyansatt i Capgemini, fikk jeg delta på NDC Security her i Oslo, hvor Troy Hunt og Scott Helme (en annen av Elins forbilder, red. anm) skulle holde presentasjoner. Ikke bare fikk jeg sett presentasjonene deres, men jeg fikk også gleden av å hilse på dem etterpå.

I Capgemini får Elin Tønder stadig utvikle seg og prøve seg på nye ting.

Inkluderende og sosialt miljø

Totalt teller Capgemini og datterselskaper rundt 1100 ansatte i Norge. Selv om miljøet er stort, er det ikke vanskelig å finne seg til rette.

– Den sosiale komiteen er veldig bra. De arrangerer lønningspils, oktoberfest, julebord og mye annet. I fjor stilte vi tre lag i Holmenkollstafetten, og du kan bli med på skiturer gjennom vinteren.

– Dessuten arrangeres det jevnlig fagkvelder av og for ansatte etter arbeidstid. Jeg er med i en cybersecurity-community, men kan også være med i andre communities for å få input fra andre fagområder – for eksempel Cloud, Java og Microsoft, forteller hun.

Mange av kursene er frivillige, men Tøndel har en klar oppfordring til andre nyansatte:

– Meld deg på! Still opp på kurs, lytt til dyktige kollegaer og bidra med egne erfaringer. Det er både sosialt og lærerikt, avslutter Elin Tøndel.