IT-arkitekt Anders Søgaards karriere spenner fra arbeid i små bedrifter til store selskaper. Han har jobbet med alt fra telecomputing og Fujitsu Siemens til klesdesignerne i Moods of Norway. Gjennom sin karriere som arkitekt i ulike selskaper både her hjemme og i utlandet, gjorde Søgaard en oppdagelse:
– Uansett land og prosjekt, møtte jeg alltid konsulenter fra Capgemini. De hadde det med å dukke opp de rareste steder, ler han.
– Du lærer deg å se hvilken teknologi som er kommet for å bli
Anders fikk et så godt inntrykk av Capgemini-folkene han møtte på sin vei, at konsulenthuset føltes som et naturlig steg videre etter jobben i Moods of Norway.
– Som IT-arkitekt jobber jeg med å sette sammen løsninger som er bedre enn det kundene har fra før. Noen ganger har jeg det overordnede ansvaret for en hel bedrift, andre ganger kan det være mer spesifikke enkeltoppdrag, forklarer han.
– Som arkitekt i Capgemini kommer du før eller siden borti alt som finnes av IT-teknologi. Om du ikke har en bred forståelse av hvordan alt funker fra før, så kommer det etter et par år i Capgemini. Du lærer deg også å se hvilken ny teknologi som er kommet for å bli – for du må nemlig kunne spå fremtiden for å gjøre en god jobb.
Store prosjekter, komplekse systemer – jeg elsker det!Anders Søgaard
FAKTA
Equinor opp i skyen
Prosjektet Anders Søgaard jobber på er en del av partnerskapsavtalen mellom Equinor og Microsoft.
Samarbeidet setter Equinor i stand til å utforme og fremskynde utviklingen av hensiktsmessige IT-tjenester for energibransjen, og sikre en raskere overgang til skytjenester.
Å utnytte skyen er en forutsetning for industriens digitale framtid.
Capgemini og Equinor
I 2019 signerte Capgemini en treårig kontraktsforlengelse verdt flere millioner euro med Equinor.
Med denne utvidelsen vil Capgemini fortsette å levere applikasjonsutvikling og vedlikeholdstjenester til Equinor, og avtalen styrker energigigantens strategiske partnerskap med Capgemini.
Motiveres av kompleksitet
Akkurat nå er Anders Søgaard hovedarkitekt på et prosjekt som – kort og (for enkelt) forklart – skal sikre Equinor en rask og sikker overgang til skytjenester.
– I dette migreringsprosjektet har vi ansvar for flere hundre applikasjoner som skal flyttes fra fysiske datasentre til skyen. Utfordringen her er størrelsen på selskapet. Det finnes mange egenutviklede og komplekse systemer, og prosjektet spenner globalt, forklarer IT-arkitekten.
Det kan være overveldende for noen, men en motivasjonsfaktor for andre:
– Jeg elsker det! Store prosjekter, komplekse systemer, ulike miljøer og masse flinke folk, det er ting som driver meg. I dette prosjektet er jobben ikke bare avgrenset til Norge, men består også av besøk til kontorene USA, Brasil og Canada.
Velger prosjektene selv
At Søgaard jobber med et prosjekt han liker, er ikke tilfeldig. En av fordelene med å jobbe som IT-arkitekt i Capgemini er muligheten til å håndplukke egne prosjekter, forklarer han.
– Du finner alltid et prosjekt du er interessert i, og det er ingen tvil om at det øker motivasjonen for jobben. Ingen jobber består kun av rosenrøde dager, men alt går faktisk mye enklere når du jobber med oppgaver du liker.
Dette kommer også kundene til gode.
– Jeg tror det er viktig for kundene våre å vite at de får inn konsulenter som aktivt har valgt å jobbe med nettopp deres prosjekt.
Lær av fortiden – ikke alt nytt er gull
– Det er vanskelig å bygge et hus uten en arkitekt, akkurat slik det er å utvikle systemer uten IT-arkitekter, sier Anders Søgaard, og ønsker nyutdannede og etablerte IT-arkitekter hjertelig velkommen til Capgemini.
– Liker du varierte arbeidsdager og nye utfordringer, samtidig som du kjenner ulike teknologier og forstår hvordan ting henger sammen, er du perfekt for oss.
Han har også noen tips til deg som er i startgropen av karrieren.
– Finn prosjektene som matcher kompetansen din, som er interessante – og som du har kapasitet til å fullføre. Husk også at nytt ikke alltid er synonymt med bedre. Mange nyutdannede er superfokuserte på at alt skal være nytt, men mye av det vi har i dag er basert på gamle og velprøvde løsninger. Tar du deg tid til å lære hvordan ting har vært, utvikler du også ballasten som gjør at du kan utvikle nye løsninger som faktisk funker.